Vaisu Hollanti ulos EM-kisoista – Van Persien oma maali ihmetytti

Jalkapallon miesten EM-karsintojen suurin yllätys oli viime vuoden MM-pronssimaan Hollannin karsiutuminen lopputurnauksesta.

Surkeat karsinnat pelannut Hollanti jäi lohkossaan neljänneksi ja jää ulos EM-lopputurnauksesta ensimmäisen kerran sitten vuoden 1984.

Hollanti päätti karsintansa 2-3-kotitappioon Tshekille, joka oli varmistanut kisapaikkansa A-lohkosta jo aiemmin yhdessä Islannin kanssa. Lohkon kolmonen oli Turkki, joka voitti Islannin 1-0. Kisapaikan sinetöineen maalin teki loppuhetkillä Selcuk Inan, ja osansa Turkin kisalipussa oli myös Kazakstanin 1-0-voitolla Latviasta.

Hollanti jäi kotiyleisönsä edessä Amsterdamissa 0-2-tappiolle, mutta Marek Suchyn ulosajo toi vielä toiveita oranssipaidoille. Robin van Persie puski kuitenkin oman maalin nololla tavalla kulmatilanteessa (video alla), eikä Klaas-Jan Huntelaarin ja Van Persien kavennuksilla ollut muuta virkaa kuin päättää Hollannin EM-taival. Toki voittokaan ei olisi Hollantia enää pelastanut Turkin hoitaessa oman osuutensa.

Suomen lohkossa kolmanneksi sijoittunut Unkari oli viime hetkille kiinni suorassa kisapaikassa, mutta Turkin harpatessa ohi saa Unkari nyt keskittyä marraskuussa pelattavaan jatkokarsintaan.

Kisapaikan otti tiistaina myös H-lohkossa Norjan ohittanut Kroatia. Se voitti Maltan Ivan Perisicin maalilla 1-0, ja kun Italiaa johtanut Norja menetti pisteet 1-2-tappioon, Kroatia meni pisteellä Norjan edelle. Norja pelaa jatkokarsinnassa.

Unkarin ja Norjan ohella jatkokarsinnassa ovat mukana Bosnia-Hertsegovina, Ukraina, Irlanti, Slovenia, Ruotsi ja Tanska. 

EM-kisoihin ja jatkokarsintaan selvinneet maat:

Isäntämaa: Ranska
Karsinnoista paikkansa varmistaneet: Albania, Belgia, Englanti, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Pohjois-Irlanti, Portugali, Puola, Romania, Saksa, Sveitsi, Tshekki, Wales, Venäjä, Slovakia, Kroatia, Turkki 
Jatkokarsintoihin pelaamaan neljästä paikasta: Unkari, Ukraina, Norja, Tanska, Ruotsi, Irlanti, Bosnia-Hertsegovina, Slovenia 

Jatkokarsinnan otteluparit arvotaan 18. lokakuuta. Ottelut pelataan marraskuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat