Alakoululaisista yli kolmannes toivoo lisää aikaa vanhempiensa kanssa – yli joka viides lapsi haluaisi lisää kavereita: "Selkeä viesti läheisten roolista"

Kavereiden kanssa on kiva olla, mutta kotonakin viihtyy. Ja vapaa-aikana voi vaikka pelata jalkapalloa tai käydä ratsastamassa. Näin vastasivat suomalaiset koululaiset, kun opetus- ja kulttuuriministeriö asioita uteli jo kolmannen kerran vuotuisessa koululaiskyselyssä.

Koululaiset olivat myös hyvin kiinnostuneita kertomaan ideoitaan siitä, miten koulua ja koulupäivän kulkua voitaisiin parantaa.

–  On yllättävää, että kouluun sitoutuminen on niin vahvaa. Lapset haluaisivat keskustella enemmän koulun asioista. Ykkösenä toivelistalla oli koululounas, mikä on ymmärrettävää. Ruoka on bensaa oppimiseen ja innostumiseen. Sen jälkeen tulivat oppitunnit, välitunnit ja älylaitteiden käyttö, selvittää neuvotteleva virkamies Iina Berden.

Tyytymättömät lapset haluavat muuttaa asioita paremmiksi.

–  Juuri näillä lapsilla on eniten ideoita siitä, miten asioita muutetaan. Todella yllättävä tulos, Berden jatkaa.

Koululaiset vievät kisoihin, ainakin tulevaisuudessa

Suomalaiskoululaisten jäntevistä jaloista lähtevät myös tulevina vuosina ne laukaukset, joilla Suomi viedään jalkapallon arvoturnaukseen. Poikien ylivoimaisesti suosituin liikuntaharrastus on näet kyselyn mukaan jalkapallo, jota liki puolet (49 %) kertoi harrastavansa.

–  Kyllä suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on tuohon kirjoitettu. Mikä mieletön pohja rakentaa, ei voisi tulos jalkapallon kannalta parempi olla, Berden innostuu.

Jalkapallon vanavedessä poikia kiinnostivat liikuntaharrastuksista salibandy, jääkiekko, parkour ja uutena kärkijoukkoon polkaissut pyöräily. Kulttuurin puolella pojat innostuivat eniten muun muassa elokuvista, animaatioista ja sarjakuvista.

Tyttöjen ehdoton suosikkiliikunta oli ratsastus (42 %). Sen vanavedessä tulivat voimistelu, tanssi ja cheerleading. Tyttöjen parhaat kulttuurielämykset taas koettiin kuvataiteen, tanssin, valokuvauksen ja käsityön parissa.

Pula ajasta, osalla myös kavereista

Kuten kuormittuneilla aikuisilla, tuntuu myös nuorilla olevan pula ajasta: neljännes koululaisista toivoo lisää aikaa vanhempien kanssa, alakoululaisista jopa yli kolmannes. Samaan aikaan yli puolet kuitenkin haluaisi myös olla enemmän kaverien kanssa.

–  Tämä on selkeä viesti siitä, kuinka tärkeä on vanhempien ja muiden läheisten rooli. Suomalaisilla lapsilla on hyvä olla kotona, uskoo Berden.

Kaverien rooli korostui muutenkin kyselyssä. Elämäänsä tyytyväisillä lapsilla ja nuorilla on enemmän kavereita, ja vastaavasti elämäänsä tyytymättömät toivoivat niitä lisää. Lähes joka viides (17%) lapsi kertoi kyselyssä haluavansa lisää kavereita.

Kyselyyn vastasi 95  000 koululaista perusopetuksen ekaluokalta kymppiluokkaan asti.

Lue myös:

    Uusimmat