Alaikäiset pahoinpitelivät satunnaisia ohikulkijoita – ”Osa halusi näyttää olevansa kova jätkä”

Poliisi tutkii Kontulan ostoskeskuksen läheisyydessä tapahtuneita pahoinpitelyitä ja omaisuuden anastuksia, joihin epäillään syyllistyneen useita 15–17-vuotiaita nuoria poikia.

Teot tapahtuivat viikonloppuna 19.–21. helmikuuta.

Nuorisoporukka koostui toisensa tunteneista pojista ja tytöistä, jotka olivat kokoontuneet Kontulaan viettämään aikaa. Joukossa oli sekä kantasuomalaisia että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Ensimmäiset rikokset tapahtuivat perjantain ja lauantain välisenä yönä heti puolen yön jälkeen. Ensimmäisessä tapauksessa neljä 23–25-vuotiasta miestä kohtasi kertomansa mukaan noin 15–20 hengen nuorisoporukan Kontulantien alikulkutunnelissa Emännänpolulla.

Tupakan pyytämisestä alkunsa saanut sanaharkka johti siihen, että nuorisoporukasta hyökättiin miesten kimppuun. Miehiä lyötiin nyrkeillä ja potkittiin muun muassa päähän, ja kaksi kolmesta uhrista menetti tämän johdosta tajuntansa. Pahimmat vammat sai mies, jolta murtui pahoinpitelyn vuoksi leukaluu. Yhdeltä uhreista anastettiin tapahtuman yhteydessä lompakko.

Tekijöiden poistuttua uhrit olivat menneet koteihinsa ja sitä kautta hakeutuneet myöhemmin sairaalahoitoon.

Poliisi tutkii esitutkinnan tässä vaiheessa tapahtumaa kahtena törkeänä pahoinpitelynä ja ryöstönä.

Veivät naisilta kännykät ja uhkailivat

Tämään jälkeen porukka vei kolmen 31–41-vuotiaan naisen porukalta puhelimet, joista yksi onnistuttiin saamaan takaisin.

Naiset joutuivat myös seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, sillä osa nuorisoporukan jäsenistä ”tuli iholle” ja teki naisille erilaisia seksuaalisia ehdotuksia. Heitä uhattiin myös hakkaamisella.

Rikoksista tehtiin heti ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisi otti saman yönä kiinni kaksi nuorta tapahtumaan liittyen. Rikoksia tutkitaan varkauksina, varkauden yrityksenä ja laittomina uhkauksina.

Pahoinpitelivät tupakkaa antamattomat

Seuraavana yönä kaksi nuorta poikaa pummasi tupakkaa kahdelta Kontulantien bussipysäkillä seisoneelta mieheltä. Kieltäytymisen jälkeen pojat ryhtyivät pahoinpitelemään 1972 ja 1973 syntyneitä miehiä. Miehet kaatuivat maahan ja toiselta yritettiin anastaa omaisuutta. Uhreille ei syntynyt vakavia vammoja. Asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja ryöstön yrityksenä.

Myöhemmin pojat pahoinpitelivät nyrkein toisen miehen, joka kieltäytyi antamasta tupakkaa.

Hyökkäsivät miehen kimppuun takaapäin

Pian pojat tapasivat ulkomaalaisen pariskunnan, jonka miestä toinen pojista alkoi suusanallisesti haastamaan tappeluun. Mies ilmoitti ottavansa haasteen vastaan, riisui päällystakkinsa ja antoi puolisolleen.

Yllättäen yksi pojista löi ja potki miestä tapaapäin niin, että mies kaatui maahan. Tämän jälkeen molemmat pojista jatkoivat miehen pahoinpitelyä niin, että uhri menetti tajuntansa ja sai vammoja kasvoihinsa. Tekoa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä.

Suurin osa nuorista sivustakatsojia

Poliisi on pääpiirteissään selvittänyt oheisen rikoskokonaisuuden ja siihen osallistuneet nuoret. Esitutkinnassa selvisi, että yksi 15-vuotias poika oli ollut mukana sekä lauantain että sunnuntain rikoksissa. Kuulusteluissa selvisi, että osa pahoinpitelyistä sai alkunsa siitä, että osa nuorista halusi näyttää muille ”olevansa kova jätkä”.

Kuulustelujen perusteella lauantaina paikalla oli 15 nuorta, joista ilmeisesti kolme on osallistunut pahoinpitelyihin ja kolme muuta omaisuuden anastuksiin tai sen yrityksiin. Suurin osa nuorista on ollut paikalla sivustakatsojina.

Kaksi päätekijöiksi epäiltyä nuorta vangittiin, mutta pojat on nyttemmin vapautettu.

Koska rikoksesta epäillyt ovat alaikäisiä, pyritään asian esitutkinta saattamaan loppuun mahdollisimman nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja