Älä vaan ui heti sinileväveden kirkastuttua! "Silloin vesi on myrkyllisimmillään"

Sinilevän peitossa ollut vesi ei ole uimakelpoista heti kirkastuttuaan. Itse asiassa juuri kukintojen kadottua sinileväsolun sisäiset myrkyt ovat liuenneet veteen, mikä tekee siitä erityisen vaarallista. Näin kertoi asiantuntija Huomenta Suomessa viime torstaina.
Kuvitellaan, että mökkirannassa näkyy perjantai-iltana sinilevää. Kurjaa, sillä se tarkoittaa, että uimaan ei päästä. Lauantain valjetessa vesi kuitenkin näyttää jo kirkkaalta – jippii, heti aamu-uinnille!
Niin ei kuitenkaan kannata tehdä. Ei itse asiassa vielä muutamaan päivään.
– Sinileväsolun viimeisiä elinviikkoja kutsutaan sinilevän kukinnaksi. Silloin syanobakteeri (sinilevä) ei ole enää aktiivinen eli ei ruokaile eikä ota fosforia. Elämänsä lopuksi tämä solu hajoaa ja nämä (levät), joita kutsutaan kukinnaksi, häipyvät. Kun solu hajoaa ja vajoaa pohjaan, silloin vesi on kaikista myrkyllisimmillään, vesirakennusinsinööri ja sinilevähaittojen torjuntaan keskittyvän Saloyn toimitusjohtaja Tapio Salminen varoitti lähetyksessä.
Sinilevistä puolet on myrkyllisiä ja puolet ei. Koska maallikko ei pysty mitenkään tietämään, kumpaa puolta omassa rannassa ajelehtiva sinilevä edustaa, kaikkia sinileviä on varottava.
– Juuri silloin, kun nämä kukinnat häipyvät ja vesi tulee kirkkaaksi, se (vesi) on vaarallisimmillaan pari–kolme päivää. Silloin nämä solun sisäiset myrkyt ovat liuenneet veteen. Tästä ei jostain syystä yleisesti oikein informoida, Salminen sanoo.
Miksi Suomen vesistöt ovat erityisen herkkiä fosforille ja sinilevälle? Miten sinilevästä voisi päästä eroon omassa mökkirannassa? Miten voi olla varma, että vedessä on sinilevää? Katso koko video ylhäältä.
Uusimmat
-
09:06
Helsinkiläisessä ryhmäkodissa syttyi sunnuntai-iltana uhkaava tulipalo – hoitaja evakuoi asukkaat kadulle, yksi asukas kuljetettiin sairaalaan
-
09:03
Pääministeri Sanna Marin vietti vapaata viikonloppua – someseuraajat ihastelevat raikasta olemusta
-
08:37
Tutkimus: Näin vuorotyö voi näkyä terveydessä eläkkeellä
-
08:32
Suomen kuuluisin oopperalaulaja Karita Mattila, 61, on yhä uransa huipulla: "Mikään ei ole itsestään selvää ja työ voidaan ottaa sinulta pois"
-
08:24
Ruotsalaistähti innostui MM-kisoissa – parrakkaan Peppi Pitkätossun kyltti oli liikaa
-
07:57
Edmontonin Mikko Koskinen joutui erikoiseen tilanteeseen NHL:n pudotuspeleissä
-
07:30
NHL-tähti Roope Hintzin muuttunut ulkonäkö käänsi katseita – venäläistähtikin riehaantui
-
07:17
21-vuotias venäläissotilas ampui aseettoman siviilin – sotarikoksesta syytetyn Vadimin äiti: "En tiennyt, että Ukrainassa on sota"
-
07:14
Neljä tapaa, joilla elimistö kertoo saavansa ihan liikaa D-vitamiinia
-
07:11
Näin mestarivalmentaja Jukka Jalonen on muuttunut vuosien varrella – "Ei ollut pelaajien kanssa varsinaisesti tekemisissä"
-
07:01
Lintuharrastaja Matti kohtasi metsässä järkyttävän näyn: Rauhoitetun sääksen pesäpuu oli kaadettu tahallaan moottorisahalla – alueelle suunnitteilla tuulipuisto
-
06:55
Huonovointisen F1-kuskin saama diagnoosi kertoo karuista koettelemuksista – "Hattu päästä!"
-
06:50
Antti Raannan torjunnat eivät riittäneet – Carolinalle ensimmäinen tappio
-
06:43
PGA-mestaruus Yhdysvaltoihin – ratkaisu vasta playoffissa
-
06:40
Sukeltajat yrittävät pelastaa koralliriuttaa Kuubassa – irronneista korallinpaloista kasvatetaan uutta riuttaa
-
06:36
Mimosa Jallow piti loistovauhtia Monacossa – "En odottanut ihan noin kovaa tulosta"
-
06:33
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu pääsee viimein vierailulle Kiinan uiguurialueille – herättänyt huolta
-
06:33
"Ei mennäkään enää silloin tällöin tankille" – nämä asiat sähköauton lataamisessa mietityttävät suomalaisia
-
06:29
Eilan kesämökin ulkohuussissa odotti melkoinen yllätys – käymälä meni välittömästi käyttökieltoon: "Jos se tulisi kannen läpi, niin jäisin toiseksi"
-
06:25
Leijonissa vallitsee yksimielisyys "huonoimpien juttujen" kertojasta – NHL-vahvistus Miro Heiskanenkin oppi sen nopeasti
-
Lataa lisää