Älä tee näitä mokia, kun ajat aura-auton takana

Auramies putsaa Helsingin katuja  –"Palautteeksi keskisormea ja peukkua" 2:10
Pekka Hakkarainen astuu lumiauran puikkoihin silloin, kun kinokset kasvavat Helsingin keskustassa. Hän kokee olevansa hyvällä asialla, vaikka kiitokseksi tulee myös keskisormen heiluttelua.

Aura-autot kuljettajineen ovat päässeet tällä viikolla tositoimiin myös Etelä-Suomessa. Autoilijoiden onkin syytä jälleen palauttaa mieliin, miten aurauskalusto on huomioitava tien päällä.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että edessä ajavaa aura-autoa ei kannata ehdoin tahdoin lähteä ohittamaan. On tärkeä pitää mielessä sekin, että aura-auton takana voi olla helpompi ajaa kuin edessä auraamattomalla tiellä.

Mikäli auran takana ajaessa pöllyävä lumi haittaa näkemistä, ajat yksinkertaisesti liian lähellä; muista siis jättää kunnon turvaväli. Myös aura-auton kuljettaja voi joutua tekemään yllättävän jarrutuksen.

– Aura-auton kuljettajat seuraavat takana tulevaa liikennettä ja päästävät autoletkan ohitseen pysähtymällä sopivalle levikkeelle, Liikenneturvasta huomautetaan.

Teiden varsien lumikinokset eivät ole leikkipaikka

Runsaslumisilla keleillä on syytä pitää mielessä, ettei kaikkia lumia saada heti kuljetettua pois. Esimerkiksi risteyksiin ja suojateiden läheisyyteen kertyy nopeasti korkeitakin näkemäesteitä, joiden läheisyydessä autoilijoiden on pidettävä kieli keskellä suuta. Varsinkin pienet lapset jäävät herkästi ison lumipenkan taakse piiloon.

Teiden varsille kerääntyneet lumikinokset valitettavasti houkuttelevat lapsia kiipeilemään kasoissa. Liikenneturva kehottaa keskustelemaan lasten kanssa siitä, että lumikasat eivät sovi leikkipaikoiksi, jos vieressä kulkee autotie.

Myös isot työkoneet kiinnostavat pieniä lapsia.

– Ohjeista lasta kiertämään aura-autot ja kauhakuormaajat kaukaa. Ne saattavat peruuttaa ja liikkua yllättävästi kesken kuormauksen, muistuttaa Liikenneturvan tiedotteessa koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Myös aikuisten tulee olla tarkkana työkoneiden läheisyydessä.

– Varsinkin pimeässä ja hämärässä kirkkaat työvalot estävät näkemisen ohjaamoon sisälle, jolloin et voi olla täysin varma onko kuljettaja havainnut sinut, Tervo huomauttaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat