Mainos

Toimi näin, niin selviät hengissä aura-auton kohtaamisesta

Liikenneturva muistuttaa aura-autojen palanneen liikenteeseen lähes koko Suomessa.

Aura-auton ohittaminen tulee Liikenneturvan mukaan jättää hetkeen, jolloin edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla. Ohittajan on otettava lisäksi huomioon aura-auton leveys ja mahdollisesti muusta liikenteestä poikkeava ajolinja.

– Kannattaa miettiä, onko aura-autoa ylipäätään välttämätöntä ohittaa. Kun aura on liikkeellä, on keli yleensä huono – ja vielä huonompi sen edellä. Jos ohitusta ei ole pakko tehdä, kannattaa se välttää, kehottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Ohittamisen kanssa ei ole myöskään tarvetta kiirehtiä, sillä kuljettajat on Liikenneturvan mukaan koulutettu päästämään taakse kertynyt jono aika ajoin ohi. Mikäli ohitukselle on tarvetta, kannattaa sopivaa paikkaa odottaa rauhassa.

– Riskialtis ohitus voi pahimmillaan luoda vaaratilanteen myös muille tienkäyttäjille, esimerkiksi vastaantulevalle liikenteelle, Vuoristo muistuttaa.

Liikenneturvan viime joulukuussa toteuttamassa kyselyssä 54 prosenttia vastaajista kertoi pelkäävänsä liikenteessä nimenomaan vaarallisia ohituksia. Niitä pelottavampina koettiin ainoastaan rattijuopot.

Pöllyävä lumi voi viedä näkyvyyden

Kun aura-auto tulee vastaan, on tarpeen pitää oma nopeus maltillisena ja valita ajolinja mahdollisimman läheltä tien oikeaa reunaa.

– Koska aura-auton on kolattava myös tien keskiosan lumivalli, saattaa auran toinen reuna ulottua myös vastaantulevien kaistalle. Tämä on huomioitava omassa ajolinjassa, ettei tule epämiellyttäviä yllätyksiä, Vuoristo sanoo.

Vaikka aura työntää kinosta tien laitaan, voi kevyt pakkaslumi pöllytä ja viedä näkyvyyden pahimmassa tapauksessa kokonaan. Mahdolliseen näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen on hyvä varautua ennakkoon, niin välttyy tarpeettomalta säikähdykseltä.

– Kannattaa pyrkiä katsomaan mahdollisimman kauas, koska näkyvyys on usein huonoimmillaan juuri aura-auton kohdalla, Vuoristo vinkkaa.

Vinkit aura-auton ohittamiseen ja kohtaamiseen

 • Mieti, onko ohitus välttämätön – keli jä näkyvyys ovat usein huonoja
 • Jos ohitat, älä kiirehdi, vaan odota sopivaa tilaisuutta ja näkyvyyttä
 • Huomioi vastaantuleva aura-auto alentamalla nopeutta ja ajamalla mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa

Lähde: Liikenneturva

***

Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.