Älä pukeudu näin töihin! Asiantuntija antaa tyylisäännöt työpaikalle

Muodin asiantuntija, Etiketti-oppaan kirjoittanut Mirva Saukkola kertoo nyrkkisäännön, jota noudattamalla olet aina pukeutunut oikein töihin.

Mitään suoranaista työpukeutumisetikettiä ei Saukkolan mukaan ole, vaan työpaikka määrittelee pukeutumista. Asuvalinnallaan voi kuitenkin ilmentää joissain tilanteissa ammatillista osaamista.

– Minun mielestäni tärkeintä on olla siisti. Lisäksi aina tulee miettiä, voiko vaate loukata jotakuta muuta. Siksi töihin ei kannata laittaa esimerkiksi paljastavaa tuubitoppia.

Saukkola muistuttaa, että piittaamaton pukeutuminen voi olla riski työssä etenemiselle. Vaikkapa lakitoimistossa työskentelevän ei kannata saapua oikeustalolle rintaliivit puseron alta vilkkuen tai lenkkarit jalassa. Saukkola peräänkuuluttaa tilannetajua ja muiden huomioimista.

– Liian epämuodollinen ja rempseä pukeutuminen voi antaa viestejä persoonasta. Bileasussa ei mennä töihin, eikä kannata pukeutua vaatteisiin, joihin liittyy poliittisia tai ideologisia viestejä, Saukkola kertoo. Hän muistelee esimerkiksi tapausta, missä palestiinalaishuivi oli aiheuttanut hämmennystä työyhteisössä, jossa oli paljon israelilaisia.

Legginssit vapaa-aikaan

Vaikka esimerkiksi muovisissa varvastossuissa ei kannata astella muualla kuin rannalla eikä liikuntajalkineissa juoksennella toimistolla, ei se tarkoita, ettei siisteissä sandaaleissa tai lenkkareissa voisi mennä töihinkin. Saukkola ei pistäisi yksittäisiä vaatteita pannaan työpaikoilta, mitä nyt legginssit kannattaa hänestä jättää vapaa-aikaan.

– Kokonaisuus ratkaisee. Tärkeää on, että asu on siisti, huoliteltu eikä loukkaa ketään työtoveria.

Saukkola antaa huutia myös ikään liittyville vaatesäännöille. Maailmassa, jossa ikää on entistä vaikeampi päätellä ja ihmisten elämänsykli on muuttunut, henkinen ikä ja oma mielentila ohjaavat pukeutumista enemmän kuin menneiden aikojen tyylisäännöt.

– Vieläkin törmää ajatukseen, että yli 30-vuotiaiden tulisi leikata rouvamalli hiuksiin. Minusta tässä pitäisi olla kyse ihmisen persoonasta ja omasta tyylistä. Jos olet onnellinen omassa vartalossasi, miksi et käyttäisi minihametta missä vain iässä?

Lue myös:

    Uusimmat