Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Älä pese saippualla! 5 yleisintä myyttiä valurautapannun käytöstä

Valurautapannu tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen.
Valurautapannu tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen. Shutterstock
Julkaistu 02.11.2015 11:45
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Saako valurautaisia astioita pestä saippualla? Tuhoavatko metallivälineet pannujen pinnat? Valurautaisten pannujen ja kattiloiden käyttöön liittyy useita myyttejä. Lue, mitkä uskomuksista ovat oikeasti totta.

Valurautaiset pannut ovat omiaan niin liharuokien valmistukseen kuin lettujenkin paistamiseen. 

Näiden välineiden käyttöön ja puhdistamiseen liittyy kuitenkin monia myyttejä. Lue viisi valurautapannuun liittyvää myyttiä ja tarkista mitkä niistä oikein ovat totta. 

Myytti 1: Et voi käyttää saippuaa puhdistuksessa

Valurautaiset pannut on valmistettu rasvapolttamalla. Tämän valmistusmenetelmän vuoksi näiden pannujen puhdistukseen ei suositella käytettäväksi rasvaa irrottavia pesuaineita.

Pesuaineiden välttelyssä ei kuitenkaan kannata mennä liiallisuuksiin. Jos pannu on todella likainen ja tarvitsee puhdistuakseen pesuainetta, voit käyttää pesuainetta huoletta. Pesuaineella pesun jälkeen pannu kannattaa kuitenkin rasvata huolellisesti ruokaöljyllä ruostumisen estämiseksi.

Myytti 2: Voit käyttää valurautapannua tarjoilussa

Ruoan pitkäaikainen säilyttäminen valurautapannussa on pannulle paljon haitallisempaa kuin pesuaineen ajoittainen käyttö. Jos säilytät ruokaa pannulla pitkään, sen pinta ruostuu herkästi. Ruoka kannattaakin aina siirtää toiseen astiaan pidempää säilytystä varten.

Myös pannun liottaminen lisää ruostumisriskiä, joten pannu tuleekin aina pestä ja kuivata mahdollisimman nopeasti.

Myytti 3: Valurautapannu vaatii paljon hoitoa

Valurautapannun hoitamiseen liittyy paljon myyttejä, joiden vuoksi monet mieltävät niiden käytön ja huoltamisen haastavaksi. Pannun käyttö ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi vaikeaa, sillä turhat työvaiheet kannattaa jättää välistä.

pannu

Ruoanlaiton jälkeen huuhtele pannu kuumalla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Hyvä keino on kuumentaa valurautainen astia esimerkiksi uunissa jälkilämmöllä tai hellalla, jolloin astia kuivuu parhaiten. Lopuksi vain öljyäminen ruokaöljyllä, ja pannu on valmiina seuraavaa käyttökertaa varten.

Myytti 4: Valurautapannu lämpenee tasaisesti

Valurautapannut johtavat hyvin lämpöä, mutta nämä pannut eivät kuitenkaan lämpene kovin tasaisesti. Valurautaista pannua tuleekin lämmittää hieman kauemmin kuin muita pannuja.

Esilämmitä pannua noin kymmenen minuutin ajan, jolloin pannu kerää itseensä hyvin lämpöä. Kun lisäät ruokaa hyvin lämmitettyyn pannuun, lämpötila ei putoa yhtä helposti kuin esimerkiksi alumiinipannulla paistettaessa.

Tämän ominaisuutensa vuoksi valurautainen pannu on erinomainen väline pihvin paistamiseen. Pannu pysyy myös paremmin kuumana koko ruoanlaittoprosessin ajan. 

Myytti 5: Metalliset välineet tuhoavat pannun

Valurautapannuja ei suositella käytettäväksi yhdessä metallisten välineiden kanssa pinnan kulumisen estämiseksi. Aivan kuten pesuaineen käytön kanssa, myös tässä asiassa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Voit aivan hyvin kääntää metallilastalla pihvisi niin kauan kun tarkoituksesi ei ole vahingoittaa pannuasi.

Valurautapannu on hyvin kestävä ruoanlaittoväline, joka kestää hyvin myös metallisten välineiden varovaisen käytön.

Lähde: Today

Lisää aiheesta:

Kannattaako "konepesun kestäviä" paistinpannuja oikeasti pestä astianpesukoneessa? Löytyykö sinulta tämä keittiöväline? Ruokatoimittaja ylistää: "Yksi hyödyllisimmistä ja monipuolisimmista"Kuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi! Näillä vinkeillä pannut ja kattilat kestävät aikaa – laatuun satsaaminen kannattaa6 tyypillistä siivousmokaa: Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin keittiössäsi!Näitä ruokia ei saisi koskaan valmistaa valurautapannulla
KeittiöRuoanlaittoLifestyle
Valurautapannun kanssa suositellaan käytettäväksi muovisia tai puuvälineitä.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö
  • 5.8.06:32
    Koti

    Nämä vahingot keittiössä ovat tuttuja vakuutusyhtiölle – "Melkein kategorinen virhe keittiösuunnittelussa"

  • 3.8.12:33
    Vinkit

    Likainen siivilä voi pilata ruokasi maun – tiskaa se näin

  • 30.7.06:31
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonissa piilee yllättävä vaara: "Joka vuosi näitä tulee vastaan"

  • 28.7.20:08
    Kierrätys

    Hajoaako biojätepussi jo matkalla jäteastialle? Toimi näin

  • 6.7.12:31
    Siivous

    Löytyykö mökkikaapista harmaantunut lasi? Sameuden syynä on lasihome