Älä pese saippualla! 5 yleisintä myyttiä valurautapannun käytöstä

Saako valurautaisia astioita pestä saippualla? Tuhoavatko metallivälineet pannujen pinnat? Valurautaisten pannujen ja kattiloiden käyttöön liittyy useita myyttejä. Lue, mitkä uskomuksista ovat oikeasti totta.

Valurautaiset pannut ovat omiaan niin liharuokien valmistukseen kuin lettujenkin paistamiseen. 

Näiden välineiden käyttöön ja puhdistamiseen liittyy kuitenkin monia myyttejä. Lue viisi valurautapannuun liittyvää myyttiä ja tarkista mitkä niistä oikein ovat totta. 

Myytti 1: Et voi käyttää saippuaa puhdistuksessa

Valurautaiset pannut on valmistettu rasvapolttamalla. Tämän valmistusmenetelmän vuoksi näiden pannujen puhdistukseen ei suositella käytettäväksi rasvaa irrottavia pesuaineita.

Pesuaineiden välttelyssä ei kuitenkaan kannata mennä liiallisuuksiin. Jos pannu on todella likainen ja tarvitsee puhdistuakseen pesuainetta, voit käyttää pesuainetta huoletta. Pesuaineella pesun jälkeen pannu kannattaa kuitenkin rasvata huolellisesti ruokaöljyllä ruostumisen estämiseksi.

Myytti 2: Voit käyttää valurautapannua tarjoilussa

Ruoan pitkäaikainen säilyttäminen valurautapannussa on pannulle paljon haitallisempaa kuin pesuaineen ajoittainen käyttö. Jos säilytät ruokaa pannulla pitkään, sen pinta ruostuu herkästi. Ruoka kannattaakin aina siirtää toiseen astiaan pidempää säilytystä varten.

Myös pannun liottaminen lisää ruostumisriskiä, joten pannu tuleekin aina pestä ja kuivata mahdollisimman nopeasti.

Myytti 3: Valurautapannu vaatii paljon hoitoa

Valurautapannun hoitamiseen liittyy paljon myyttejä, joiden vuoksi monet mieltävät niiden käytön ja huoltamisen haastavaksi. Pannun käyttö ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi vaikeaa, sillä turhat työvaiheet kannattaa jättää välistä.

Ruoanlaiton jälkeen huuhtele pannu kuumalla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Hyvä keino on kuumentaa valurautainen astia esimerkiksi uunissa jälkilämmöllä tai hellalla, jolloin astia kuivuu parhaiten. Lopuksi vain öljyäminen ruokaöljyllä, ja pannu on valmiina seuraavaa käyttökertaa varten.

Myytti 4: Valurautapannu lämpenee tasaisesti

Valurautapannut johtavat hyvin lämpöä, mutta nämä pannut eivät kuitenkaan lämpene kovin tasaisesti. Valurautaista pannua tuleekin lämmittää hieman kauemmin kuin muita pannuja.

Esilämmitä pannua noin kymmenen minuutin ajan, jolloin pannu kerää itseensä hyvin lämpöä. Kun lisäät ruokaa hyvin lämmitettyyn pannuun, lämpötila ei putoa yhtä helposti kuin esimerkiksi alumiinipannulla paistettaessa.

Tämän ominaisuutensa vuoksi valurautainen pannu on erinomainen väline pihvin paistamiseen. Pannu pysyy myös paremmin kuumana koko ruoanlaittoprosessin ajan. 

Myytti 5: Metalliset välineet tuhoavat pannun

Valurautapannuja ei suositella käytettäväksi yhdessä metallisten välineiden kanssa pinnan kulumisen estämiseksi. Aivan kuten pesuaineen käytön kanssa, myös tässä asiassa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Voit aivan hyvin kääntää metallilastalla pihvisi niin kauan kun tarkoituksesi ei ole vahingoittaa pannuasi.

Valurautapannu on hyvin kestävä ruoanlaittoväline, joka kestää hyvin myös metallisten välineiden varovaisen käytön.

Lähde: Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja