Mainos

Älä pakota lastasi halaamaan sukulaisia edes juhlapyhinä – voi johtaa ikäviin seurauksiin

Lapsena saadut opit voivat vaikuttaa siihen, miten lapsi näkee itsensä ja kehonsa myöhemmin.

Amerikkalainen partiotoiminta muistuttaa vanhempia joulun alla siitä, ettei lasta tule pakottaa halaamaan ketään. Tyttöjen partiotoiminnan mukaan lasta ei saa usuttaa esimerkiksi ”antamaan pusua lahjan antaneelle tädille”.

– Se, kun kerrot lapsellesi, että hän on jollekulle velkaa halauksen vain siksi, ettei lapsi ole nähnyt tätä henkilöä aikoihin, tai koska tämä henkilö antoi hänelle lahjan, saattaa pohjustaa tietä sille, että lapsi kyseenalaistaa, onko hän muille ihmisille "velkaa" jonkunlaisia fyysisiä kiintymyksenosoituksia myöhemmin elämässään, koska nämä muut ihmiset ovat ostaneet hänelle illallisen tai tehneet jotakin muuta mukavaa hänen vuokseen, partiolaiset kirjoittavat nettisivullaan.

– Suostumuksen ajatus voi tuntua hyvin aikuiselta ja joltakin, mikä ei kosketa lapsia, mutta tyttöjen nuorina oppimat asiat fyysisten rajojen asettamisesta ja niiden kunnioittamisesta kestävät koko eliniän, kertoo kehityspsykologi Andrea Bastiani Archibald.

Lapsena saadut opit voivat vaikuttaa siihen, miten lapsi näkee itsensä ja kehonsa myöhemmin.

– Ja surullista kyllä, tiedämme, että jotkut aikuiset saalistavat lapsia. Myöntymisen opettaminen aikaisessa vaiheessa voi auttaa tytärtäsi ymmärtämään oikeutensa, tietämään, koska rajoja ylitetään ja koska tulla luoksesi hakemaan apua, Archibald sanoo.

Lasta ei ole tarkoitus saada pelkäämään tai jännittämäään turhaan. Psykiatri Janet Taylorin mukaan koskaan ei kuitenkaan ole liian aikaista alkaa opettaa lapselle hyvän ja huonon koskettamisen eroa. 

Monet lapset haluavat luonnostaan halata perheenjäseniään, eikä siinä ole mitään väärää. Vastahakoista lasta ei kuitenkaan saisi pakottaa. Kiitollisuutta voi osoittaa lukemattomilla muillakin tavoilla, partiolaiset muistuttaa.

Kampanja ei ole ensimmäinen laatuaan. Aiemmin uusiseelantilainen lasten kaltoinkohtelua vastustava CAPS Hauraki julkaisi kuvia, joissa esimerkiksi joulupukkipukki muistuttaa, ettei vanhempien tule pakottaa lasta istumaan hänen syliinsä, jos lapsi ei tätä tahdo. Pukille voi myös vain vilkuttaa, tai tätä voi halata.

***

1:25

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.