Mainos

Monilla vanhemmilla vaarallinen tapa: Älä pakota lastasi halaamaan sukulaisia jouluna

Vanhempi voi tajuamattaan altistaa lapsen hyväksikäytölle, jos hän pakottaa tämän halaamaan ja pussaamaan tuntematonta sukulaista. 

Kun puolituttu eno tai täti tulee juhlapäivänä vierailulle, onko lapsen pakko halata? Entä mennä syliin? Mieti tarkasti, miksi vastaat, mitä vastaat!

Uusiseelantilainen lasten kaltoinkohtelua vastustava CAPS Hauraki muistuttaa vanhempia tärkeästä asiasta. Järjestön mukaan vanhempi voi tajuamattaan altistaa lapsen hyväksikäytölle, jos hän pakottaa tämän halaamaan ja pussaamaan tuntematonta sukulaista, vaikka lapsi ei tahtoisi. 

Järjestön kampanjakuva on saanut kymmenien tuhansien ihmisten huomion Facebookissa: 

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Vapaasti suomennettuna kuvassa lukee näin:

meemi-suostumus

Osa vanhemmista ei ole ymmärtänyt kampanjan viestiä ja pohtii, eikö sukulaisen tervehtiminen ole kunnioituksen osoitus. Osa pitää viestiä järjettömänä.

CAPS Haurakin mukaan ajatuksena ei ole kieltää vanhempia kutittelemasta lasta tai halaamasta tätä, vaan muuttaa asenteita ja muistuttaa, että lapsella on oikeus päättää omasta kehostaan. Kuvan ideana ei ole varoittaa ”vaarallisista sukulaisista” vaan muistuttaa, ettei lasta saa pakottaa toimintaan, johon hän ei halua osallistua.

– Emme ole hellyydenosoituksia vastaan, rakastamme haleja ja suukkoja! Mutta lasta ei saa pakottaa niihin, CAPS Hauraki muistuttaa Facebookissa.

Järjestö on julkaissut oman kuvan myös isovanhemmille ja joulupukille. Isovanhempien kuvassa isovanhempi sitoutuu lupaamaan, ettei pakota lasta halaamaan itseään ja lopettaa esimerkiksi kutittamisen heti, jos lapsi sanoo "ei". Joulupukkikuvassa pukki muistuttaa, ettei vanhempien tule pakottaa lasta istumaan hänen syliinsä, jos lapsi ei tätä tahdo. Pukille voi myös vain vilkuttaa, tai tätä voi halata.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Lapsen toiveita tulisi kunnioittaa, jos hän ei tahdo tulla kosketetuksi; lapsen tulisi saada päättää omasta kehostaan ja siitä, kuka siihen koskee ja millä tavoin.

Pakotettua tai tahdonvastaista kosketusta ei saisi normalisoida, sillä lapsi voi joutua hyväksikäytön uhriksi, koska hän on tottunut taipumaan aikuisten tahtoon ja ajattelemaan, että aikuisia vain täytyy totella.

***

3:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.