Älä lihota koiraasi – nämä rodut lihovat herkimmin

Oma koira on rakas perheenjäsen, jota tekee mieli välillä hemmotella herkuilla. Normaalipainoinen koira on kuitenkin lihavaa koiraa tyytyväisempi, joten omistajan ei kannata antaa lemmikkinsä lihoa.

Koirien ylipaino on kasvava ongelma. On arvioitu, että Suomessa noin joka neljäs koira on liikalihava. Yleisin syy koiran lihomiseen on liiallinen ravinnonsaanti energiankulutukseen verrattuna, joten lihominen on useimmiten kiinni omistajan toiminnasta ja asenteesta.

Koira määritellään ylipainoiseksi, jos sen paino on yli 15 prosenttia sen ihannepainon. Jos koira on normaalipainoinen, lemmikin kylkiluut tuntuvat kevyesti kylkiä painamalla. Jos kylkiluita joutuu etsimään sormilla, lemmikki on ylipainoinen.

Normaalipainoisella koiralla muuta ruumista kapeampi vyötärö erottuu selvästi sekä sivulta että päältä katsottaessa, eikä niskassa tai hännäntyvessä tunnu rasvakertymiä.

Rotu ja sukupuoli vaikuttavat

Taipumus ylipainoisuuteen lisääntyy koiran iän mukana, tavallisinta se on viiden-kymmenen vuoden iässä. Lihavuus on yleisempää nartuilla kuin uroksilla, ja jopa kaksi kertaa yleisempää steriloiduilla ja kastroiduilla koirilla kuin leikkaamattomilla.

Jotkut rodut ovat toisia herkempiä lihomaan. Lihomisalttiita rotuja ovat muun muassa labradorinnoutaja, cockerspanieli, kultainennoutaja, beagle, mäyräkoirat, shetlanninlammaskoira, basset hound ja pienet terrierit.

Ylipainoinen koira joutuu noidankehään

Ylipaino lyhentää koiran ikää, heikentää koiran elämänlaatua ja vastustuskykyä, ja edesauttaa monien sairauksien puhkeamista.

Ylipaino altistaa koiran muun muassa liikuntaelimistön häiriöille, kuten side- ja nivelvaurioille, nivelrikolle ja selkärangan rasitusvammoille.  Nivelvaivat estävät koiraa liikkumasta, jolloin koira joutuu noidankehään. Vähäinen liikunta altistaa lihomiselle, ja lisääntynyt paino pahentaa nivelvaivoja.

Ylipaino rasittaa koiran hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä lisää lemmikin riskiä sairastua muun muassa haimatulehdukseen, virtsatiesairauksiin ja sydänsairauksiin. Se lisää myös leikkauskomplikaatioiden todennäköisyyttä. 

Koiran laihdutus koko perheen projekti

Koiranomistajan kannattaa ennen laihdutusprojektin aloittamista viedä lemmikkinsä eläinlääkärille. Eläinlääkäri määrittää koiran tarkan ihannepainon ja voi antaa hyviä ohjeita laihdutusprojektiin.

Eläinlääkärillä käynti on tarpeen, jotta lihavuutta aiheuttavat sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan sulkea pois.

Koiran laihtuminen ei tapahdu hetkessä, vaan se vaatii pitkäjänteistä työtä. Painoa ei saisi pudottaa liian nopeasti, vaan painonpudotuksen kuuluisi olla tasaista ja jatkuvaa. On parempi, että koiralle antaa muutamia pieniä annoksia ruokaa päivän aikana kerran suurena annoksena. Dieetin aikana koiralle pitäisi tarjota päivittäin sellainen ravintomäärä, joka sisältää noin 60 prosenttia entisen ravinnon määrästä.

Ylipainoiselle koiralle suositellaan ruokavalion muutoksen lisäksi kohtuullista liikuntaa. Kymmenen-viidentoista minuutin lenkki kaksi-kolme kertaa päivässä on sopiva määrä liikuntaa. Liikuntaa kannattaa vähitellen lisätä, mutta on liiallista rasitusta on varottava.

Koko perheen pitää sitoutua lemmikin laihdutusprojektiin, jotta se voisi onnistua. Jos yksi perheenjäsen antaa koiralle salaa herkkuja, kaikkien muidenkin työ menee hukkaan.

Lue myös:

    Uusimmat