Älä jätä koiraa kuumaan autoon – näin nopeasti sisälämpötila kohoaa!

Kesällä autolla liikutaan paljon. Myös lemmikit matkaavat mukana. Koira jää usein autoon odottamaan kun omistaja käy asioilla. Auton sisälämpötila nousee tappavan korkealle nopeammin kuin moni uskookaan.

Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti ihmistä helpommin, joten älä jätä koiraa autoon kuumalla ilmalla, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry muistuttaa.

– Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi. Esimerkiksi Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Ikkunoiden jättäminen raolleen ei estä lämpötilan nousua.

– Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla ihon kautta säätelemään elimistönsä lämpöä. 

Apaattinen koira vaatii välitöntä apua!

Apua on haettava heti jos huomaa koiran kärsivän kuumassa autossa parkkipaikalla. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena.

Poliisi voi tarvittaessa murtautua autoon jos omistajaa ei löydy helposti.

– Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Lähde: SEY


Lue myös:

    Uusimmat