Älä haksahda, turisti! Näillä kaikilla tavoilla sinut voidaan putsata ulkomailla

Sinisilmäisyys ei ole ulkomailla valttia. Hyvä turisti: älä haksahda lomamatkalla näihin huijauksiin.

Esittelemme Far and Wide -sivuston kokoamat kymmenen surullisenkuuluisaa huijauskeinoa, joihin saatat reissussa törmätä. Osa huijauksista on niin törkeitä, että ne voivat pilata pahimmillaan koko lomamatkasi.

1. Tähtiä pursuileva komediailta

Lomalla isossa kaupungissa ja ilta kaipaisi pientä viihdykettä? Jos suunnittelet piipahdusta esimerkiksi komediaklubille, kannattaa lippuja ostaessa varoa ettei joudu sisäänheittohuijarin uhriksi.

Esimerkiksi New Yorkissa tiedetään liikkuvan huijareita, jotka mainostavat tähtiä pursuilevia komediaklubeja ulkomaalaisille turisteille.

Klubilla vastassa on kuitenkin vain suuri pettymys, kun paikalla ei ole yhtään julkkiskoomikkoa.

2. Valebuddhalaismunkit

Esimerkiksi Hong Kongin, San Fransiscon ja Toronton kaduilla turisteille päänvaivaa aiheuttavat valebuddhalaismunkit, jotka yrittävät saada ohikulkijat lahjoittamaan rahaa.

Oranssikaapuiset huijarit voivat tarjota suoraan käteen esimerkiksi rannekorua tai medaljonkia. Kun turisti vastaanottaa tavaran, vaatii huijari vastapalvelukseksi rahallista lahjoitusta. 

Jos lahjoitukseen ei suostu, voivat munkit äityä aggressiivisiksi ja alkaa räyhäämään.

3. Skimmauslaitteet

Jos päädyt ulkomailla tien päälle, täytyy ajoneuvoa luonnollisesti käydä välillä tankkaamassa.

Huoltoasemalla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä joskus maksulaitteisiin on kiinnitetty niin sanottuja skimmauslaitteita. Pieni vimpain kaappaa maksukortin tiedot ja välittää ne suoraan rikollisille. 

Laite on onneksi mahdollista tunnistaa ja täten uhka on selätettävissä. Skimmauslaitteita on havaittu myös Suomessa ja poliisi onkin antanut vinkit skimmauslaitteen tunnistamiseen videon muodossa.

4. Kultasormushuijarit

Niin sanotut kultasormushuijarit ovat monille turisteille tuttuja. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joku voisi vielä tänäkin päivänä tähän kuluneeseen huijaukseen haksahtaa.

Juoni on tämä: huijari esittää noukkivansa maasta kultasormuksen ja kysyy ohikulkijalta, onko tämä mahdollisesti sormuksen omistaja.

 Oli vastauksesi sitten kieltävä tai myöntävä, sillä ei ole oikeastaan väliä. Jos otat sormuksen vastaan, alkaa huijari oitis vaatia rahaa.

5. Hyväntekeväisyyshuijaus

Hyväntekeväisyysjärjestöjen rahankerääjät ovat tuttu näky isojen kaupunkien katukuvassa. On hyvä kuitenkin muistaa, että suinkaan kaikki rahankerääjät eivät ole liikkeellä oikean asian puolesta.

Monissa kaupungeissa on mahdollista kohdata huijarirahankerääjiä, jotka voivat esiintyä kadulla esimerkiksi sokeina. Huijarit voivat pyytää sinulta allekirjoitusta ja tietysti myös välitöntä käteislahjoitusta.

Vaikka tunnistaisitkin yläpuolella kuvaillun huijarin ja kieltäytyisit antamasta rahaa, tunnustele samaan aikaan taskujasi. Monesti tilanteen tiimellyksessä rikoskumppani on voinut käydä noukkimassa lompakkosi parempaan talteen.

6. Kansainvälinen ajokortti

Kansainvälinen ajokortti on asiakirja, joka oikeuttaa käyttämään ajoneuvoa ulkomailla. Se myös helpottaa asioita, jos liikenteessä joutuu tekemisiin ulkomaalaisten viranomaisten kanssa.

Kansainvälisen ajokortin voi Suomessa myöntää vain Autoliitto. 

Ulkomailla liikkuu kosolti huijareita, jotka väittävät pystyvänsä kirjoittamaan kansainvälisen ajokortin turisteille. Huijareiden kirjoittamista korteista voidaan pyytää jopa satoja euroja. 

Luonnollisestikaan kyseisellä kortilla ei tee yhtään mitään.

7. "Rikkinäinen kamera"

Kuuluisat turistinähtävyydet keräävät puoleensa ihmisiä kameroineen. Tähän porukkaan kuuluu valitettavasti myös huijareita, jotka yrittävät päästä lomailevien turistien lompakonnyöreille.

Yksi tunnetuista metkuista on niin sanottu rikkinäisen kameran huijaus. Tilanteessa huijari tiedustelee turisteilta mahdollisuutta ottaa heistä kuva nähtävyyden kanssa. Kuvaustilanteessa kuvaajan kamera kuitenkin mystisesti rikkoontuu ja huijari alkaa vaatia korvauksia kuvattavilta turisteilta.

Monessa tapauksessa huijarit käyttävät hyväksi turistien hämmentyneisyyttä ja ottavat lompakon taskusta vaikka väkisin.

8. Huijaritaksikuski

Nähtävyyksille matkustaessa moni turisti turvautuu taksiin. Isojen kaupunkien taksikuskeista löytyy kuitenkin valitettavasti myös huijareita, jotka käyttävät hyväksi turistien tietämättömyyttä.

Jotkut kuskit voivat esimerkiksi valehdella, että alkuperäinen nähtävyyskohde on suljettu. Tällöin kuski ehdottaa toista kohdetta, joka voi olla esimerkiksi pitkän matkan päässä tai sisältää kalliin pääsymaksun.

Lopputuloksena voi olla iso lasku, jonka sinä maksat.

9. Sinappitahra ja linnunkakka

Taskusvaras ei lompakon kähveltämiseen paljon aikaa tarvitse. Välillä varkaalle riittää, että kohde kääntää katseensa toiseen suuntaan vain hetkeksi.

Taskuvarkaat voivat esimerkiksi taputtaa sinua olalle ja kertoa sotkeneensa paitasi sinapilla. He voivat myös väittää, että lintu kakkasi juuri päällesi. Käytännössä huomiota voidaan ohjata keinolla millä hyvänsä. 

10. Korttitietoja uteleva hotellin aulapalvelu

Henkilökohtaisia korttitietoja ei saa udella puhelimitse kukaan. Ei edes hotellin aulapalvelu. Huijarit kuitenkin valitettavasti yrittävät silloin tällöin tätäkin kikkaa.

Huijarit voivat soittaa huonepuhelimeesi esimerkiksi hotellin aulapalvelun nimissä. Yleensä puhelu tehdään myöhään illalla tai jopa keskellä yötä, jolloin unista uhria on helpompi höynäyttää.

He voivat puhelussa esimerkiksi väittää, että hotellin palvelimet ovat kaatuneet ja maksutiedot pitää kirjata järjestelmään uusiksi. 

Lähde: Far & Wide

Lue myös:

    Uusimmat