Älä anna siivousstressin pilata joulunodotustasi – ammattijärjestäjä kehottaa pohtimaan: ”Mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos vieraat näkisivät arkiset sotkusi?”

6:40
Nappaa myös videolta ammattijärjestäjän vinkkejä.

Sorrutko paniikkisiivoukseen juuri ennen vieraiden tuloa? Aiheuttaako joulusiivous tarpeetonta stressiä ja riitaa perheenjäsenten kesken? Lue ammattijärjestäjän neuvot siivouspaineiden selättämiseen.

Ammattijärjestäjä, tietokirjailija ja filosofian tohtori Ilana Aalto kertoo, miksi ihmiset päätyvät paniikinomaiseen siivoamiseen ja miten paineiseen voisi suhtautua hieman lempeämmin.

Kyläilyharhasta paniikkisiivoukseen

Lehdet, Instagram, Pinterest ja blogit täyttyvät kuvista kauniista kodeista, jotka näyttävät siltä, että niissä ei edes asuttaisi. Epäaitoa kuvaa kodeista, eli kyläilyharhaa edesauttaa myös se, että koti siivotaan ja järjestellään kyläilyä varten sellaiseen kuntoon, miltä se ei yleensä muutoin näytä.

Tämä saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, että ihmiset päätyvät ennen vieraiden saapumista paniikkisiivoamiseen, jossa kaikki epämääräinen nurkissa lojuva tavara tungetaan kaappeihin ja saunan lauteiden alle piiloon.

Kello kaksi yöllä et näe enää muita vaihtoehtoja: haet nipun Ikea-kasseja ja alat lapata irtotavaraa niihin. Paperikasat ruokapöydän päästä, eteisessä odottavat kierrätystavarat, irtoroina työ- ja sohvapöydältä, puhtaat pyykit sohvalta, puolipitoiset kylppärin naulakoista, lastenhuoneen lattialla kierivät sekalaislelut. Säkkiin vaan kaikki sälä ja säkit saunaan!

Kuulostaako tutulta? Osa toki selvittää lauteiden alle kätketyt kassit vierailun jälkeen, mutta monelle epämääräiset tavarakassit jäävät pyörimään ”vääriin” paikkoihin ja kun niitä kätkettyjä tavaroita oikeasti tarvitsisi, ei niitä enää löydä.

Aallolla on simppeli ratkaisu paniikinomaisen siivouksen välttämiseen.

Keino on yksinkertainen: kysy itseltäsi, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos vieraat näkisivät arkiset sotkusi. Ja mikä siinä sitten olisi niin pahaa? Vai olisiko sittenkään?

”Ihan varmasti se joulu tulee siivoamattakin”

Joulun alusaika on perinteisesti pyhitetty siihen, että koti siivotaan tiptop kuntoon, oli se sitten perinne lapsuuden jouluista tai siivotaanko kotia vieraita varten. Perinteisen kevätsiivouksen tapaan, joulua varten siivoaminen tuntuu stressaavan ainakin joitain ihmisiä tarpeettoman paljon.

– Jos se joulu ei tule siivoamatta, niin siivoa vain, mutta jos se joulusiivous tuo riitelyä, stressiä ja painetta tullessaan, niin ihan varmasti se joulu tulee siivoamattakin, Aalto toteaa.

Aalto kehottaa pohtimaan, että jos saunakin pitää kiroillen puunata lattiasta kattoon, onko tämä se tapa, millä ihminen haluaa valmistautua jouluun.

– Jos se siivoaminen toisaalta tuntuu hyvältä, niin senkus siivoaa vaan! Aalto sanoo.

Kursivoidut kohdat lainauksia Aallon Paikka kaikelle -blogista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja