Mainos

Al-Qaida-nauhan mies yhä tunnistamatta

Espanja on pyrkinyt selvittämään useiden maiden viranomaisten kanssa arabiankielisessä videonauhassa puhuvan miehen henkilöllisyyden. Nauhalla esiintyvä mies sanoo al-Qaida-järjestön tehneen Madridin veriset pommi-iskut.

Espanjan sisäministeri Angel Acebes kertoo, ettei videonauhalla al-Qaidan syyllisyydestä kertonutta miestä ole vielä tunnistettu. Sisäministerin mukaan Espanja on ollut yhteydessä Britannian, Ranskan ja Portugalin viranomaisiin.

Espanjalla on hallussaan arabiankielinen videonauha, jossa terroristijärjestö al-Qaida ottaa vastuun Madridin torstaisista pommi-iskuista. Nauhan aitoudesta ei kuitenkaan vielä voida olla täysin varmoja.
Nauhalla puhuu marokkolaisittain arabiaa puhuva mies. Hän sanoo edustavansa Al-Qaidan Euroopan siipeä ja ottaa nauhalla vastuun Madridin iskuista. Lisäksi nauhalla uhataan uusilla iskuilla, jollei epäoikeudenmukaisuudet lopu.

Ulkoministeri: Eta ja al-Qaida saattoivat tehdä yhteistyötä

Espanjan hallitus pitää edelleen kiinni siitä, että baskien itsenäisyyttä tavoitteleva Eta saattoi osallistua Madridin pommi-iskuihin. Al-Qaida-epäilyt vahvistuvat kuitenkin koko ajan.

Yhtenä mahdollisuutena pidetään Etan ja al-Qaida-verkoston yhteistyötä, kertoo Espanjan ulkoministeri Ana Palacio.

- Sanoisin, että mikä tahansa on mahdollista tässä terroristien synkässä, synkässä maailmassa, hän arvioi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Palacion mukaan Eta pysyy terrori-iskujen tutkinnan viime käänteistä huolimatta pääepäiltynä:

- Ei pidä unohtaa, että Eta yritti tehdä jouluaattona terrorihyökkäyksen, joka täyttää täysin samat tunnusmerkit kuin torstain isku.

Ulkoministeri myönsi, että maan hallitus on alkanut kiinnittää yhä enemmän huomiota muihinkin vaihtoehtoihin etsittäessä syyllisiä. Hän tyrmäsi kuitenkin arviot, joiden mukaan hyökkäys liittyy pääministeri Jose Maria Aznarin läheisiin Yhdysvaltain-suhteisiin ja espanjalaisjoukkojen lähettämiseen Irakiin. Palacio muistutti, että terrori-iskuja on tehty myös sellaisissa maissa, jotka arvostelivat Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäystä Irakiin. Hän mainitsi erikseen Marokon, Indonesian ja Turkin.

Marokon viranomaiset ilmoittivat puolestaan tunnistaneensa kolme marokkolaista, jotka pidätettiin lauantaina epäiltyinä Madridin iskuista. Kolmekymppisten miesten kerrottiin olevan kotoisin maan pohjoisosasta. Marokon poliisilla ei ollut tietoa siitä, että pidätetyt olisivat olleet tekemisissä ääri-islamilaisten ryhmien kanssa. Kaksi muuta pidätettyä ovat kansallisuudeltaan intialaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.