Al-Holin leiriltä Suomeen saapuneista naisista aloitetaan esiselvitys – KRP: "Meillä on jo ennestään heistä kerättyä tietoa"

0:54
Rikosylikomisario Tero Haapala kertoo, mitä Suomeen tulleille naisille suunnattu esiselvitys tarkoittaa.

Toistaiseksi viranomaisilla ei ole todisteita siitä, että al-Holin leiriltä saapuneet naiset olisivat syyllistyneet terrorismiin liittyvään rikollisuuteen.

Al-Holin leiriltä Syyriasta sunnuntaiaamuna lennätetyt kaksi suomalaisnaista ja kuusi lasta ovat ehtineet viettää ensimmäisen vuorokauden Suomessa.

Rikosylikomisario Tero Haapala Keskusrikospoliisista vahvistaa MTV Uutisille, että kahdesta naisesta on aloitettu esiselvitys.

– Meillä on jo ennestään heistä kerättyä tietoa, mutta nyt selvitellään, onko mahdollista saada lisätietoja tai onko heitä epäiltävä terrorismiin liittyvästä rikollisuudesta, rikosylikomisario kertoo.

Esiselvitys ei ole sama asia kuin esitutkinta, sillä naisia ei tällä hetkellä syytetä mistään rikoksista.

– Jos naiset itse haluavat kertoa ajasta konfliktialueella tai Isisin toiminta-alueella, niin se kuuluu esiselvitykseen, mutta tämä pohjautuu vapaaehtoisuuteen.

Milloin rikosilmoitus?

Mikäli viranomaisilla on vahvaa näyttöä naisia vastaan, poliisi kirjaa rikosilmoituksen, minkä jälkeen keskustelu käydään valtionsyyttäjän kanssa.

– Tämän jälkeen ryhdytään normaaleihin esitutkintatoimenpiteisiin. Niihin voi kuulua kuulumisia tai muita pakkokeinoja, Haapala selittää.

Hän kuitenkin huomauttaa, että eilen saapuneiden naisten kohdalla tilanne on vasta esiselvityksessä.

– Ihmistä täytyy pitää syyttömänä, kunnes toisin todistetaan. Näytön pitää perustua faktoihin ja olla vakuuttavaa.

Suomeen saapui jo toukokuussa al-Holin leiriltä paenneita naisia lapsineen. Heidänkin tilanteensa on edelleen esiselvitysvaiheessa.

Näidenkään naisten osalta ei ole kirjattu rikosilmoituksia. Tietojen hankinta on rikosylikomisarion mukaan kohtuullisen hankalaa Isisin toimialueelta.

– He (Suomeen saapuneet naiset)  ovat kuin muut vapaat kansalaiset Suomessa eli mitään rikostoimenpiteitä ei heihin kohdisteta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja