Mainos

AKT tukee poliitikkoja tuplana – liittona ja yhdistysten kautta

AKT tukee SDP:n ehdokkaita vaaleissa sekä liittona että yhdistyksen kautta.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on tukenut sosiaalidemokraattien ehdokkaita vaaleissa sekä liittona että AKT:laisten yhdistysten kautta. Sosiaalidemokraattisia ehdokkaita tukenut yhdistys on nimeltään Kuljetusalan edunvalvojat ry. Perustusvuonna 2001 puheenjohtajaksi merkittiin liiton silloinen puheenjohtaja Timo Räty. Yhdistyksen tarkoituksena on "koota AKT:n ry:n toiminnassa vaikuttavia ammattiyhdistysaktiiveja toimimaan yhdessä kuljetusalan kokonaisvaltaisen edunvalvonnan ja yhteisten ammatillisten etujen ajamiseksi sosialidemokratian hengessä tavoittelematta jäsenilleen välittömiä taloudellisia etuja". Yhdistyksen jäseniksi voivat hakea AKT:n hallituksen jäsenet ja liiton toimitsijat.

Yhdistykseltä ovat viime kunnallis-, eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa saaneet tukea Antti Lindtman, Lauri Ihalainen, Mikael Jungner ja Jape Lovén, kaikki SDP:n ehdokkaita. Suoraan AKT:lta vaalitukea puolestaan ovat saaneet saman puolueen Antti Lindtman, Jukka-Pekka Hämäläinen, Päivi Lipponen ja Timo Harakka. Yhteensä AKT ja Kuljetustyön edunvalvojat ovat jakaneet näille ehdokkaille tukea yli 18 000 euroa.

Liitot tukevat myös yhdistysten kautta

AKT ei ole ainoa ammattiliitto, joka tukee ehdokkaita paitsi liittona myös liiton yhdistysten kautta. Ehdokkaille ovat viime vuosina jakaneet tukia suoraan ainakin Palvelualojen ammattiliitto PAM, Metallityöväen liitto, Ammattiliitto PRO ja TEAM.

Ehdokkaat ja puolueet ovat saaneet rahoitusta myös liittojen yhdistyksiltä. SAK tukee vasemmistoehdokkaita Punajuuri ry:n kautta. Julkisten ja hyvintointialojen liiton JHL:n Julkisten alojen Punarinnat ry on antanut rahoitusta suoraan Vasemmistoliitolle.

Vaalirahoitusilmoituksissa esiintyy liittojen ja yhdistysten lisäksi myös muita demariryhmiä, kuten AKT:n Sos.dem ryhmä, Raideammattilaisten SD-ryhmä, Paperiliiton sd ryhmä ja AKT:n demarit. Tämän nimisiä yhdistyksiä yhdistysrekisteri ei tunne.

AKT:n jäsen Antti Lindtman on mainituista ehdokkaista ainoa, joka on saanut tukea sekä AKT:lta että Kuljetustyön edunvalvojilta. Hän on AKT:n jäsen ja kertoo kyllä tienneensä, että Kuljetustyön edunvalvojat on AKT:n yhdistys.

–Olen avoimesti kertonut vaalirahoitusilmoituksessa saamani tuet. Laki on simppeli ja sitä on noudatettu, Lindtman sanoo.

Tuen kanavoiminen yhdistysten kautta onkin vaalirahoituslain mukaan täysin sallittua. Ehdokasta ei velvoiteta itse selvittämään, onko hänelle annettu tuki tullut välillisesti jostain muualta kuin vaalirahailmoituksessa mainitulta taholta. Lindtmanin AKT:lta saama tuki ei ylitä rajoja, jotka vaalirahoituslaissa on mainittu "suoraan tai välillisesti" samalta tukijalta saaduksi.

Myös Paavo Lipposen presidentinvaalien vaalirahailmoituksesta löytyy AKT:lta saatu 2850 euron tuki. Sen lisäksi ilmoituksessa mainitaan "AKT:n Sos.dem ryhmältä" saatu 20 000 euron tukisumma. Tällaista yhdistystä ei ole olemassa. Tuki ei ole tullut Kuljetusalan demareilta, joka on rekisteröity yhdistys ja saa rahoituksensa Sosialidemokraattiselta puolueelta.

Demariehdokkaita tukevaa Kuljetusalan edunvalvojia johtaa nyt AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen - tiedot tosin päivitettiin yhdistysrekisteriin vasta kun MTV Uutiset niitä kysyi. Hän ei osaa sanoa, tuliko Lipposen tuki edunvalvojilta vai ei - hänet valittiin AKT:n johtoon vasta presidentinvaalien jälkeen. Piiraisen mukaan yhdistys tukee AKT:n demareille tärkeitä ehdokkaita.

– Tukea saaneissa on paljon AKT:n jäseniä, mutta myös muita ehdokkaita, joita kuljetusalan asiat ja duunareiden mielipiteet kiinnostavat, Piirainen sanoo.

Hän ei kommentoi sitä, mistä Kuljetusalan edunvalvojien rahoitus tulee. Yhdistys ei peri jäsenmaksua.

Vasemmistoyhdistys keskittyy AKT:n toimintaan

Kuljetustyön tuki ry. perustettiin vuonna 2002. Yhdistyksen säännöissä mainitaan tarkoitukseksi AKT:n etujen edistäminen vasemmistolaisessa hengessä. Eduskuntavaaleissa 2007 yhdistys tuki pienellä summalla Vasemmistoliiton Minna Sirnöä. Vasemmistoliitto on ilmoittanut saaneensa Kuljetustyön tuki ry:ltä viime vuonna 2100 euroa.

Yhdistyksen puheenjohtaja on AKT:n toinen varapuheenjohtaja Harri Pasanen. Hän ei halua tarkentaa, mistä yhdistys saa rahansa, mutta korostaa, että paljoa sitä ei ole.

–Pienillä rahoilla kun pyöritään, käytämme rahat lähinnä AKT:n vasemmistolaisten jäsenten omaan toimintaan kuten pienimuotoisiin matkoihin tai muuhun vastaavaan, Pasanen sanoo.

Vaalirahoitusilmoitukseen ilmoitetaan kunnallisvaaleissa yli 800 euron lahjoitukset yksittäisiltä tahoilta ja eduskuntavaaleissa yli 1500 euron lahjoitukset. Ehdokas voi vapaaehtoisesti listata lahjoitukset tarkemminkin. Esimerkiksi Mikael Jungner kirjasi vaalirahailmoitukseen saaneensa Kuljetusalan edunvalvojilta 500 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.