Mainos

AKT:n hallituksen jäsenet ihmettelevät liittonsa päätöksentekoa MTV:lle

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta jatkuvat keskiviikkona. AKT on ulkona neuvotteluista, mutta liiton päätöksenteko herättää keskustelua. MTV Uutiset tavoitti tavoitti useita hallituksen jäseniä, jotka antavat ymmärtää, ettei hallitus ole suoraan tehnyt päätöstä neuvotteluista. 

Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT pelaa kovaa peliä. Liitto loistaa poissaolollaan yhteyskuntasopimusneuvotteluista.

– AKT on tehnyt päätöksensä, ja viimeksi eilen se vahvistettiin. Eikä AKT:ltä tule siihen muutoksia. Me emme lähde tällaiseen yhteiskuntasopimukseen mukaan, jossa maksumiehenä on pelkästään palkansaaja, sanoi liiton puheenjohtaja Marko Piirainen STT:lle aiemmin tänään.

MTV:n saamien tietojen mukaan liiton puheenjohtaja Piirainen on kuitenkin tehnyt päätöksensä lähes itsenäisesti tai suppeamman joukon tuella. Liiton hallituslähteiden mukaan hallitus ei ole asiasta suoraan yhteiskuntasopimusneuvotteluista lähtemisestä päättänyt. Tai ainakaan päätös ei ole ollut yksimielinen.

– Lähinnä siitä tiedotettiin, kertoo nimettömänä pysyvä hallituksen jäsen MTV Uutisille.

Piirainen kuitenkin sanoo, että päätös on yksimielinen.

– Päätös on ollut täysin yksimielinen kaikissa hallintoportaissa. Lisäksi on hyvä huomata, että AKT ei kannattanut työllisyys- ja kasvusopimuksen toista jaksoa. Eli olisimme halunneet edetä jo siinä kohden liittokohtaisille ratkaisuille. Olimme kuitenkin sitoutuneet ensimmäiseen jaksoon niin mentiin SAK hallituksessa, äänestyspäätöksen jälkeen, enemmistön tahdon mukaisesti.

EK:n viime torstaina tekemien linjausten jälkeen AKT:n hallitus ei ole kuitenkaan kokoontunut.

– Kun nyt on uudesta kierroksesta kysymys ja jokainen liitto määrittelee uudelleen kantansa ja AKT on tehnyt sen näin. On myös hyvä huomata, että elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti, että he eivät jatkossa ole työmarkkinaosapuoli eivätkä tee mahdollisia yhteiskuntasopimuksia tai muitakaan keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja. Tämä ilmoitus omalta osaltaan sinetöi AKT:n lopullisen päätöksen, sanoo Piirainen.

1:49

Kuuluuko AKT:n jäsenen ääni

– Kyllä tästä asiasta tullaan varmasti vielä hallituksessa keskustelemaan, sanoo nimettömänä pysyvä AKT:n hallituksen jäsen. 

Pyysimme saada hallituksen pöytäkirjan päätöskohdan nähtäväksi, mutta sitä emme saaneet.

– Ne eivät tietenkään ole julkisia asiakirjoja ne meidän hallituksen päätökset, että ne ovat meidän sisäistä materiaalia, joka on tarkoitettu sisäiseen käyttöön, sanoo Piirainen.

Piirainen sanoo MTV:lle myös, että hallituksen työvaliokunta voi tehdä asiassa itsenäisiä linjauksia, koska asiaa on aiemmin käsitelty AKT:n hallituksessa. Hallitus on Piiraisen mukaan antanut yksimielisesti valtuudet liiton johdolle.

Mikäli hallitus ei ole neuvotteluiden suhteen yhtenäinen, kuinka hyvin kuuluu päätöksessä rivijäsenen ääni. Moniko on valmis kaatamaan yhteiskuntasopimuksen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että AKT tarvitaan mukaan, jotta neuvotteluita voidaan jatkaa. Näyttää siis vahvasti siltä, että yhteiskuntasopimusta on vaikea saada aikaiseksi, kun liitot ovat näin eripuraisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.