Mainos

SAK:n Lyly kritisoi neuvotteluja: Etukäteen pyydetään kuittaus mukana olosta

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kritisoi voimakkaasti yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aiheuttamaa tilannetta, missä AKT on jäänyt pois neuvotteluista.

Lyly kritisoi Huomenta Suomessa elinkeinoelämää edustavaa EK:ta siitä, että se vaatii AKT:lta sitoutumista yhteiskuntasopimukseen jo tässä vaiheessa neuvotteluja.

– Se soveltamisen kattavuus on ollut se ratkaiseva asia. Tämä on aivan poikkeuksellista, että pyydetään etukäteen kuittaus siitä, että on mukana.

– Mikään liitto ei ole antanut meille lupaa, että tämä menisi läpi. Meidän pitää ensin saada se tulos ja sen takia kritisoin voimakkaasti sitä. Tehtäisiin ensin se neuvottelutulos ja sitten katsotaan onko siihen saatavissa riittävä kattavuus. Se olisi oikea marssijärjestys. Nyt etukäteen laitetaan kiinni se, että kaikkien pitää olla mukana. Meidän pitää saada sellainen ratkaisu, että kaikki tulee siihen mukaan.

Ei ole mitenkään tavatonta, että jokin ammattiliitto tai järjestö jää sopimusten ulkopuolelle. STTK:n Antti Palola toteaa Huomenta Suomessa tilanteen kuitenkin olevan poikkeuksellinen yhteiskuntasopimusneuvottelujen takia.

– Me käydään neuvotteluja noin vuotta ennen kuin nämä sopimukset ovat päättymässä. Käymme neuvotteluja pitkähköstä sopimuksesta, johon kuuluu palkkaratkaisu. Ratkaisu, jossa palkoista sovittaisiin reilun kahden vuoden päähän. Tilanne on hyvin erikoinen.

– Sitten voi sanoa, että kun keskusteluissa on tavoitteena löytää vaihtoehto hallituksen kilpailukykypaketille, niin se tarkoittaa miinusmerkkistä ratkaisua. Kukaan ei siitä varmasti plusmerkkistä saa. Silloin halutaan, että se kohtelee kaikkia palkansaajia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

7:24

Lyly kiistää Piiraisen itsenäiset toimet

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kiistää, että AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen olisi itsenäisesti päättänyt liiton jättäytymisestä pois yhteiskuntasopimusneuvotteluista.

Lylyn mukaan päätös on syntynyt normaalissa menettelyssä.

– Sain eilen häneltä viestiä, että kyllä heillä on valtuuston linjaukset tästä olemassa, ja hallituksessa ja jaostoissa, että kyllä järjestöissä on käsitelty asia, eli ei ole hänen oma päätös. Kyllä hän toimii siinä kentän ihmisten sanansaattajana.

Lyly vetosi eilen AKT:hen sen saamiseksi mukaan neuvotteluihin. Lännen Median mukaan johtoon vetosivat kaikki keskusjärjestöt sekä pääministeri Juha Sipilä

Palolan mukaan neuvotteluvaiheessa olisikin erittäin suotavaa, että kaikki vastuulliset työmarkkinatoimijat olisivat mukana ja tukisivat neuvotteluja.

– Neuvottelujen jälkeen, kun ollaan saatu tulos, niin sitten arvioidaan sitä lopputulosta. Onko se riittävän hyvä vai ei. Kyllä siinä on sitten aikaa käydä sitä keskustelua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja