Äkillinen sydänpysähdys voi oireilla etukäteen – tunnista merkit!

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet keski-ikäisistä, äkillisen sydänpysähdyksen kokeneista miehistä oli saanut oireita jo jopa kuukausi ennen sairauden iskemistä.

Sydämen äkillistä pysähdystä enteilivät muun muassa rintakipu, hengästyneisyys, huimaus ja pyörtyminen ja sydämentykytys. USA Todayn uutisoiman yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan oireet saattoivat ilmaantua jo kuukausi tai vain muutama tunti ennen varsinaista pysähdystä.

Tutkimusta johtanut Cedars-Sinain sydäninstituutin kardiologi Sumeet Chugh toteaakin haastattelussa sydänpysähdyksen olevan sydänongelmista vakavin, sillä se johtaa kuolemaan 10 minuutissa ilman välitöntä ensiapua. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa noin 90 prosenttia sydänpysähdyksen sairaalan ulkopuolella saaneista kuolee.


Chughin tutkimuksessa analysoitiin 567 oregonilaisen, äkillisen sydänpysähdyksen kokeneen miehen oireita ja terveyshistoriaa vuosien 2002–2012 välillä. Miehet olivat iältään 35 - 65-vuotiaita. Tulosten mukaan 53 prosenttia potilaista oli saanut varoittavia oireita, useimmiten rintakipuja ja hengästyneisyyttä. Useimmilla potilaista oli myös sepelvaltimosairaus, mutta se oli ehditty diagnosoida vasta noin neljäsosalla heistä.

Äkillinen sydänpysähdys koitui esimerkiksi vain viisikymppisen tähtinäyttelijä James Gandolfinin kohtaloksi. Chugh toivoo, että juuri näitä ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä, jos oireet tunnettaisiin paremmin.

– Jos sinulla on oireita, älä jätä niitä huomioimatta. Hakeudu hoitoon viipymättä, Chugh kannustaa.


Atlantalainen kardiologi Gina Lundberg yhtyy Chughin kommentteihin.

–  Ihmisten pitää huomioida oireet, jotka ovat heille uusia tai epätavallisia. Useimmat ihmiset eivät pidä lieviä oireita, kuten huimausta, sydämentykytystä tai lievää rintakipuilua, minään vakavana. Kiinnittämällä huomiota näihin oireisiin voitaisiin useampia henkiä pelastaa.

Lähde USAToday.com

Lue myös:

    Uusimmat