Aki Riihilahti lyttää Cristiano Ronaldon ja lähettää tylyt terveiset Fifalle: "Ei kestä päivänvaloa"

Katri Mäkinen ja Aki Riihilahti ensimmäisessä yhteishaastattelussa 1:41
Aki Riihilahti esiintyi Urheilugaalassa ensimmäistä kertaa yhdessä tanssivalmentajansa Katri Mäkisen kanssa.

Aki Riihilahti kertoi oman näkemyksensä Cristiano Ronaldon miljoonasiirrosta Saudi-Arabian liigaan.

Jalkapallon supertähti Cristiano Ronaldo siirtyi jättimäisellä sopimuksella Saudi-Arabiaan Al-Nassrin joukkueeseen. Ronaldo tienaa mediatietojen mukaan siirrostaan noin 70 miljoonaa euroa vuodessa, eli kahden ja puolen vuoden aikana portugalilaisen tilipussi lihoo noin 200 miljoonaa euroa.

Aki Riihilahti latasi oman mielipiteensä Ronaldon siirtoon torstain Urheilugaalassa.

– Minulle tämä jättää ikävän sivumaun upeaan uraan. Kukin tekee omalla tavallaan ja omilla vaikuttimillaan, mutta on kuitenkin kyse maailman huippupelaajasta, jolla on mahdollisuus luoda jonkinnäköinen perintö jalkapalloon, Riihilahti pyörittelee.

– Itse olisin niistä lähtökohdista, mitä hänellä on, tehnyt täysin eri lailla.

Mediassa pyörineiden tietojen mukaan Euroopan suurseurat kieltäytyivät portugalilaisen palveluksista, vaikka Ronaldo itse kehuskeli Al-Nassrin lehdistötilaisuudessa, että kyselyjä oli tullut monelta taholta.

Riihilahti olisi halunnut nähdä Ronaldolta lajin kannalta romanttisemman ratkaisun.

– En ole oikea ihminen kritisoimaan, mutta olisi ollut ihana tarina, jos hän olisi mennyt Sportingiin, kasvattajaseuraansa. Tai tehnyt jotain jalkapallollisesti merkityksellistä.

Näin ei kuitenkaan käynyt tällä kertaa, vaan raha tuntui vievän voiton. Saudi-Arabian liiga on todella tuntematon jalkapallokartalla, mutta rahan avulla sinne on houkuteltu isoja nimiä, esimerkiksi Brasilian maajoukkueesta ja Bayern Münchenistä tuttu Luiz Gustavo, MM-kisoissa loistanut Kamerunin Vincent Aboubakar ja Kolumbian maajoukkuevahti David Ospina. Myös espanjalaispuolustaja Sergio Ramosin on huhuiltu siirtyvän joukkueeseen Ronaldon vanavedessä.

Toiminta ei kestä päivänvaloa

Saudi-Arabia havittelee vuoden 2030 MM-kisojam ja Lähi-idässä on kova yritys nostaa alueen jalkapalloimagoa. Kaikki tämä yritetään saada aikaan tuhdeilla setelitukuilla. Qatarkin sai kohutut MM-kisat järjestettäväkseen Fifassa rehottaneen korruption takia.

Aki Riihilahti on huolestunut jalkapallon suuntauksesta, jossa rahalla voi saavuttaa lähes mitä vain.

– Tällä hetkellä agentit ja maat omistavat seuroja, ja Fifan toiminta ei kestä päivänvaloa ollenkaan, kun se myy kisoja sinne, mistä saa eniten fyrkkaa. Se ei ole jalkapallolle ollenkaan hyvä.

Jalkapallon rahavaltaa on noustu myös vastustamaan, varsinkin euroopassa.

–  Euroopassa poliittiset järjestelmät seurat ja pelaajat nousevat Superliiga-juttuja vastaan, mikä on puhtaasti rahaan liittyvä konsepti. On vaarassa, että se, missä synnyt, määrittelee, tuleeko sinusta huipputasolle pelaaja, Riihilahti sanoo.

Suomen kaltaisessa pikkumaassa ollaan jo valmiiksi valovuosien päässä Euroopan suuseurojen resursseista ja budjeteista. Tällä hetkellä pienille seuroille ja maille annetaan vielä mahdollisuuksia ja Uefa jakaa rahaa myös alatasoille esimerkiksi Konferenssiliigan kautta.

– Kilpailumuotojen moninaisuus jakauttaa sen (resursseja), ja meillä on vielä pieni sauma. Mutta niin ei ole kauan, jos ei asiasta pidä huolta.


Lue myös:

    Uusimmat