Mainos

Aivan käsittämätön lämpötila! Suomen kirjaimellisesti kuumin keskustelutapahtuma alkoi – näiden miesten asuja harva kadehtii

– Täytyy nyt sanoa, että tämä asu varmaan näyttää paremmalta kuin tuntuu, naurahtaa Porin torilla päivystävä poliisimies. Tummat suorat housut ja napakkaa kangasta oleva paita ovat melko istuvaa mallia, paidan alla näkyy luotiliivin rajat.

– Tämä ei hengitä yhtään, eikä se tietenkään voisikaan. Kyllä tässä ihan tarpeeksi lämmin tulee. Olen itse enemmän talvi-ihmisiä.

Poliisi kertoo ajattelevansa lämmöllä kollegoita, jotka edustusasun sijaan kulkevat tapahtumassa työasussa, tummassa haalarissa.

​​​​​​​

Sen sijaan pieniä kateuden piikkejä hän myöntää tuntevansa ajatellessaan vene- ja polkupyöräpoliiseja, jotka kokevat tällä hetkellä mahdollisesti pientä tuulenvirettä - sortseissa. 

Uskomattomia lukemia

Nimettömänä vastauksia antanut poliisi on päivystänyt poliisin pisteellä SuomiAreena-tapahtumassa Porin torilla aamuyhdeksästä alkaen. Vieressä lämpömittari näyttää +34 astetta.

Luku, jota harvoin Suomessa nähdään. Ja on päivän aikana mitattu vielä korkeampikin lukema, +35. 

Virallinen lämpöennätys tältä päivältä on 32,5 astetta, joka mitattiin Turun Artukaisessa. 

– Nyt voi ainakin ihan rehellisesti sanoa, että käynnissä on Suomen kuumin keskustelutapahtuma, nauraa tapahtuman vastaava tuottaja Mari Haavisto

– On ollut vesipulloille tarvetta niin keskustelijoiden kuin tiimiläisten osalta.

"En voinut kuvitella sortseja - mutta ihanaa on"

Vesipulloja näkyy kaupungilla käytännössä jokaisen kädessä. Lisäksi katukuvassa on paljon kesämuotia, jolle Suomessa ei yleensä ole montaakaan sopivaa päivää - on lierihattuja, hellemekkoja ja sortseja.

Sortseissa on paikalle saapunut liikemies ja mediapersoona Jari Sarasvuo.

– En yleensä esiinny sortseissa yhtään missään, en normaalisti osaa ollenkaan nähdä itseäni tässä asussa. Tässä lämmössä se tuntui oikealta ratkaisulta, tämä on ihanaa!

Sarasvuo kertoo kuuntelevansa arvopuheita, tämän vuoden SuomiAreenan uutuutta, suurella mielenkiinnolla.

– Se on aina kiinnostavaa kun poliitikko puhuu arvoista. Arvopuheeseen liittyy se odotus, että se on päivänpolttavien asioiden yläpuolella ja että se kytkeytyy ihmisyyden syvään virtaan.

Terassille ja uimaan

Toisenlainen virta on päivän aikana viilentänyt monen porilaisen ja paikalle matkustaneen oloa. Kirjurinluodon puolelta moni on tehnyt pulahduksen, joka on tullut tarpeeseen. 

– Auttaa se hetkeksi, huikkaa yksi uiskentelija. 

– Käyn terassilla ja menen sitten uudelleen, tätä on Suomeen kaivattu!

SuomiAreenan sometiimin Kristoffer ja Iida viettävät päivän pitkälti ulkona ja lähetysautossa torin laidalla.

– Onneksi Porin vesi ja kaupunki ovat tuoneet vettä ympäri kaupunkia. Hellettä vastaan ollaan taisteltu bongaamalla varjopaikat Kansalaistorilla, lisäksi kauppakeskus on ilmaistoitu.

He vinkkaavat, että edullisia hellehattuja saa torilta sekä kirpputoreilta.

– Jäätelö auttaa, kunhan syö tarpeeksi usein! Ruokaa ja energiaa täytyy nauttia säännöllisesti, koska helle vetää energiaa ja nesteitä. 

Varoituksia ja vinkkejä jaossa

Helteellä on kuitenkin varjopuolensakin. Se voi hyydyttää helposti niin tekniikan kuin ihmisetkin. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa hakeutumaan viileisiin paikkoihin, välttämään raskasta fyysistä ponnistelua sekä juomaan riittävästi. Suuressa osassa Suomea on tällä hetkellä jopa voimassa varoitus tukalasta helteestä.

Varoitus on suunnattu riskiryhmille, kuten vanhuksille, lapsille sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville, mutta helle on rasite keholle, joten kenen tahansa on hyvä napata täällä olevat vinkit talteen ja käyttöön.

Puhelimilla vaarana hyytyä

Myöskään puhelinta ei kannata jättää kuumina kesäpäivinä suoraan auringonpaisteeseen tai kuumaan autoon, sillä laitteen akku voi vaurioitua pysyvästi.

Porilaisissa kännykkäliikkeissä helteen vaikutukset on huomioitu, mutta suurta sumaa rikkoutuneissa matkapuhelimissa ei ole vielä havaittu. 

Ultraviolettisäteilyä mittaavan UV-indeksin arvo ylittää maan etelä- ja keskiosissa 5:n, eli suojautuminen aurinkovoitein tai varjoon vetäytymällä on suositeltavaa etenkin päivän keskivaiheilla.

Varsinainen UV-varoitus tuskin kuitenkaan astuu voimaan, sillä sen raja on 6. Päivän lyheneminen heinäkuussa helpottaa säteilytilannetta.

Metsäpalovaroitus sen sijaan on jo nyt voimassa suuressa osassa maata, ja varoitusalueen odotetaan vain laajenevan helteen jatkuessa. 

Suomi ei koe tätä lämpöä yksin, vaan Eurooppa näyttää tällä hetkellä kauttaaltaan kesäiseltä. Porissa kuumat keskustelut ja kelit jatkuvat koko viikon ajan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja