Kreikan-veteraanit paljastavat elintärkeät vinkkinsä ennätyspaahteeseen – suosikkikirjailija varoittaa salakavalasta vaarasta

Ankara kuumuus vaivaa Kreikan ja Kyproksen alueella ihmisiä. Loppuviikosta ylin lämpötila Kreikassa nousee jopa 40 asteeseen.

MTV tavoitti Kreikassa viisi vuotta asuneen Liisa Puhalaisen Kifisiasta. Puhalainen ohjaa Kreikassa kesäleirejä pakolaislapsille. Puhalainen kertoi, että Ateenan alueella, jossa hänenkin kotikaupunkinsa sijaitsee koulut ja päiväkodit ovat kiinni helteen takia. Asia ilmoitettiin eilisiltana.

– Sain juuri tiedon, että huomiset lasteni koulun päättäjäiset on siirretty syyskuulle helteen vuoksi. Ulkona olisi ollut liian kuuma juhlien järjestämiseen. Tällaista ei ole minun aikanani koskaan aikaisemmin tapahtunut.

Puhalainen kertoo kreikkalaisesta nyrkkisäännöstä, jolla arvioidaan lämpötilaa:

– Noin 100 metrin korkeus tiputtaa lämpötilaa yhden asteen. Täällä Kifisiassa on nyt 33,5 astetta, Ateena paljon matalampana ja noin 37 astetta.

Puhalainen pyrkii liikkumaan paikallisten tavoin ulkosalla aikaisin aamulla tai seitsemän jälkeen illalla. Hän suosittelee lomalaisten juomaan vettä vaikkapa vartin välein.

– Kannattaa pitää vesipulloa näkösällä. Jos pissahätä ei ole neljän tunnin välein, niin silloin pitää huolestua.

Pidä pää kylmänä

Puhalaisella riittää kosteita konsteja itsensä vilvoittamiseen, koska on asunut aikaisemmin talossa, jossa ei ole ollut sähköä.

– Kastelu auttaa kuumuuteen. Sumutepulloa voi pitää laukussa ja suihkia sillä kasvoja. Päätä tai hattua kannattaa kastella pitkin päivää. 

Puhalainen tarjoaa yhdeksi neuvoksi myös ”yökastelua”.

– Tämä voi kuulostaa inhottavalta, mutta nukkumaan mennessä kosteassa yöpuvussa tai lakanoissa nukkuminenkin vilvoittaa.

Äärimmäiset helteet ovat vaivanneet Välimeren Eurooppaa viime vuosina. Edellisenä kesänä riehuneet maastopalot johtivat jopa joidenkin puistojen ja rantojen sulkemiseen.

– Syrjäisempiä uimarantoja on ruvettu paljon herkemmin sulkemaan, ettei sinne tulisi turisteja tai paikallisia. Sulkemisella koetetaan valvoa tulentekoa, ettei vahingossakaan jostain tupakan kipinästä synny paloja, Puhalainen uumoilee.

Lue vilpoisia tarinoita

Kirjailija-terapeutti Anja Snellman on asunut osittain yli 30 vuoden ajan Kreikassa. Snellman kertoi viestitse, että kesäkuun alussa lämpöä Ateenassa ja Hydran saarella oli jopa 37 astetta. 

– Kirjailijan näkökulmasta suosittelen vilpoisia stooreja, vaikkapa Veikka Gustafssonin vuorikiipeilystä.

Viileämpi mielenmaisema vahvistaa henkistä toimintakykyä, ettei loma mene pilalle.

Ratkaisukeskeiseksi terapeutiksi kouluttautunut Snellman muistuttaa, että Välimeren lomasta voi nauttia muutoinkin kuin uimarannalla oleskellen.

– Kannattaa paeta paahdetta kaupungin kapeille kujille, ilmastoituihin museoihin ja vuoristoihin. Kuumimpaan aikaan juoksu- tai kävelylenkille ei kannata lähteä.

Snellman korostaa, että lämpöhalvaus voi tulla salakavalasti. Jopa uiminen keskellä päivää on vaarallista.

– Siinä saa auringonpistoksen takuuvarmasti.
 

Lue myös:

    Uusimmat