Mainos

Äitienpäivä viisinkertaistaa kukkamyynnin

Viime vuosina äitienpäivän ostetuimpia kukkia ovat olleet ruusut. Suomen Kukkakauppiasliiton hallituksen puheenjohtaja Minna Penttala arvioi, että perinteiset ruukkuruusut pitävät tämänkin äitienpäivän kukkamyynnissä pintansa. Ruusuja ostetaan paljon myös yksittäin tai kimpuissa.  

– Ruusu on joka vuosi selkeä ykkönen. Toinen viime vuosien suosikki on ollut pioni, ja myös erilaisia leikkokukkia ostetaan paljon, kertoo Penttala.  

Helsinkiläisen Kampin Kukan yrittäjä Jaana Myrttinen puolestaan arvioi, että liikkeen suosituimpia kukkia äitienpäivänä ovat hortensia ja tuoksuköynnös.

Ruusu kaipaa kylmää, hortensia lämmintä

– Muista vaihtaa kukalle puhdas vesi tai kastella sitä.

– Siisti kukan pintoja varovasti.  

– Kukat tarvitsevat valoa kohtuudella. Pidä kukka pois suorasta auringonpaisteesta ja mielellään pois ikkunalaudalta.  

– Ruusut kannattaa laittaa yön ajaksi jääkaappiin tai viileään kellariin. Näin ruusun nestejännitys palautuu, mikä edistää sen säilyvyyttä.  

– Hortensia on oikukas kukka, joten sitä kannattaa kastella usein ja lämpimällä vedellä.  

– Ruukkukasvit viihtyvät usein hyvin parvekkeella tai ulkona.  

– Ihmiset haluavat tänä vuonna olla rohkeampia. Esimerkiksi hortensiat ja oliivipuut sopivat parvekkeelle, ja niiden istutus on helppoa. Myös leikkokukkia ja kauniisti sidottuja kimppuja viedään äideille yhä enemmän, sanoo Myrttinen.  

Myrttisen mukaan leikkokukista neilikka on suosittu, sillä siitä löytyy paljon eri sävyjä. Vielä kymmenen vuotta sitten neilikka on ollut hautakukka, mutta nykyään etenkin nuoret ostavat niitä pastellinsävyisinä.  

Äitienpäivä viisinkertaistaa kukkamyynnin  

Penttalan mukaan ruusujen suosiota voi selittää se, että aikoinaan ruusut olivat vauraamman herrasväen kukkia, mutta elintason noustua yhä useammalla on ollut varaa ostaa niitä.

Myrttinen on samaa mieltä siitä, että ruusu on monelle asiakkaalle varma valinta. Esimerkiksi haudoille viedään yleensä ruusuja, sillä ne kestävät kylmää. Kukan valinta saattaa kuitenkin määräytyä värin mukaan.   

– Helsingissä suosituin kukkien väri äitienpäivänä on valkoinen. Lisäksi vaaleanpunaisen eri sävyt ovat haluttuja, Myrttinen sanoo.  

Äitienpäivä on yksi vuoden tärkeimmistä päivistä kukkakauppiaille. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan Jyrki Jalkasen mukaan myynti jopa viisinkertaistuu äitienpäivänä.

Koko vuoden kukkamyynti on Suomessa noin 500 miljoonaa euroa, josta äitienpäivän myynti on noin 12-13 prosenttia. Vain joulu ja koulun päättäjäiset ovat myynniltään suurempia tai samankokoisia.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.