Tiesitkö tätä kotimaisista joulukukista? Monilla väärä käsitys joulutähdestä – "Ihan vanhentunutta ja huuhaa-tietoa"

Miten eri väristen hyasinttien tuoksu eroaa toisistaan? 1:04
Miten eriväristen hyasinttien tuoksu eroaa toisistaan?

Joulukukat säilyvät oikein hoidettuna pitkäänkin.

Joulukukat ovat Suomessa jopa vanhempi perinne kuin joulukuusi. Suomalaiset ostavatkin joulukukkia ahkerasti ja joulukukkakaupan arvo Suomessa on häkellyttävät 100 miljoonaa euroa.

– Suomalainen haluaa jouluunsa edelleen perinteisen punaisen joulutähden, hyasintin tuoksun ja näyttävän ritarinkukan. Perinteet tuovat turvaa, varsinkin epävarmoina aikoina. On kuitenkin kiva nähdä, että perinteisten joulukukkien erikoisemmat värit kiinnostavat entistä enemmän. Varsinkin nuoret voivat löytää tiensä joulutähden pariin esimerkiksi trendikkään puuterisen värivaihtoehdon kautta, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala tiedotteessa.

Joulukukista liikkuu myös erilaisia väitteitä, jotka eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Pelkäätkö esimerkiksi joulutähteä turhaan myrkyllisenä tai kasteletko hyasinttia liikaa? MTV Uutiset keräsi kolmesta suosituimmasta joulukukasta tarpeelliset faktat tiskiin.

Hyasintti kaipaa vain niukasti kastelua

Suomalaiset ostavat määrällisesti eniten hyasintteja. 39 prosenttia viljellyistä hyasinteista on vaaleanpunaisia, 30 prosenttia on valkoisia ja 27 prosenttia sinisiä.

Tiesitkö muuten, että hyasinteista juuri siniset tuoksuvat kaikkein voimakkaimmin? Jos siis ostat hyasintteja kotiin juuri niiden tuoksun vuoksi, kannattaa valita sininen tai vaaleanpunainen kukinto.

Kauniisti kotimainen -sivuston mukaan hyasintti on herkkä sipulikukka, joka viihtyy kuitenkin sisällä ja ulkona. Hyasintti kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan, mutta kastella vain varovasti, jotta varsi ei veny liian pitkäksi.

Hyasintti kestää pientä pakkasta ja kukkii pidempään, jos sen siirtää yöksi viileään.

Kauppapuutarhaliiton viestinnän asiantuntija Laura Kanerva kertoo MTV Uutisille, että hyasintti selviää myös vähän varjoisammassa paikassa, sillä se saa kaiken energiansa omasta sipulistaan.

– Hyasintille kannattaa nuppuvaiheessa antaa hieman vettä, jotta se antaa voimaa kukinnon aukeamiseen, Kanerva kertoo.

Kylmälle arka joulutähti ei ole oikeasti myrkyllinen

Joulutähdistä tulee Kanervan mukaan vuosittain eniten erikoislajikkeita, vaikka punainen joulutähti onkin vuodesta toiseen ihmisten suosikki.

Viime vuosina tarjontaan ovat ilmestyneet esimerkiksi ruusumaisen kukinnan omaavat lajikkeet, joista vaaleanpunainen Sauli-lajike on ollut Kanervan mukaan pienoinen hitti.

Joulutähti on arka kylmälle ja viimalle, eli sitä ei kannata säilyttää vetoisassa paikassa. Hyvä nyrkkisääntö joulutähden kuljettamiseen kukkakaupasta kotiin on yksi paperikerros per pakkasaste, Kanerva kertoo.

Moni on varmasti kuullut väitteen siitä, että joulutähti olisi myrkyllinen. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Se on ihan vanhentunutta ja huuhaa-tietoa, Karnerva toteaa.

Joulutähti ei ole myrkyllinen, mutta se voi olla paikallisesti ärsyttävä. Vatsa saattaa tulla kipeäksi, jos joulutähteä jostain syystä söisi kilokaupalla, mutta myrkyllinen se ei ole. Eläimille joulutähden syöminen voi aiheuttaa vatsaoireita ja ripulia, minkä takia joulutähti kannattaa lemmikkikodeissa sijoittaa paikalle, jossa sitä ei päästä mutustelemaan.

Jos joulutähden lehti murtuu tai sen varren katkaisee, kasvista erittyy valkoista maitiaisnestettä, joka saattaa ärsyttää ihoa. Jos maitiaisnestettä roiskuu esimerkiksi käsille, ne kannattaa heti pestä.

Komea ritarinkukka eli amaryllis

Kolmossijalle suosituimpien joulukukkien listauksessa kipuaa ritarinkukka, jota myös amaryllikseksi kutsutaan. Ritarinkukan värijakauma on hyvin samantapainen kuin joulutähdelläkin: suosituimpia ovat punaiset kukinnot, sitten valkoiset. Ritarinkukastakin löytyy kuitenkin erikoisvärejä, kuten vaaleanpunaisia ja kaksivärisiä kukintoja.

Ritarinkukka viihtyy valoisassa paikassa ja sen kukinnan aikana riittää vain hyvin niukka kastelu huoneenlämpöisellä vedellä. Jos ritarinkukkaa kastelee liiaksi, sen varsi venähtää turhan pitkäksi.

Liian pitkäksi venähtäneen kukkavarren voi kuitenkin leikata irti ja asettaa kukka maljakkoon ikään kuin leikkokukkana.

Lähteet: Kauppapuutarhaliitto ry, Kauniisti kotimainen

Lue myös:

    Uusimmat