Mainos

Äiti puolustaa valintaansa: "Kiroilen joskus lasteni edessä”

Erään äidin mukaan maailmassa on paljon pahempiakin asioita kuin kiroilu. 

Kun perheeseen syntyy lapsia, moni vanhempi päättää siivota suunsa. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, etenkin silloin, jos olet tähän asti päästellyt kirosanoja suustasi kuin kukkasia. Tätä mieltä on ainakin äitibloggarina tunnettu Constance Hall, joka kertoi rehellisesti kiroilevansa silloin tällöin lastensa läsnäollessa. 

– Vaikka kiroilen joskus lasteni edessä, oikeudekseni haluan sanoa, että kiroilen ainoastaan empatiasta, en koskaan kiroa ketään. Et tule koskaan saamaan minua kiinni siitä, että huutaisin jonkun nimeä ja käskisin häntä painumaan hittoon, Hall kirjoittaa Facebookissa.

Hallin lisää, että äidin kiroilusta huolimatta hänen lapsensa eivät kiroile. He tietävät, että äiti saa tehdä niin, mutta he eivät.

Arvomaailman välittäminen kiroilun kieltämistä tärkeämpää

Vaikka lapset ovat tähän asti olleet hyvinkin tietoisia näistä kielletyistä aikuisten sanoista, äiti kertoo viime aikoina huomanneensa poikansa Arlon päästelevän suustaan kirosanoja. Myöskään Arlon kaverit eivät pelkää lausua näitä niin sanotusti cooleina pitämiään sanoja.

– Haittaako se minua? Ei kovinkaan paljon, ilkeys haittaisi minua paljon enemmän, äiti toteaa ja lisää, että vaikka kiroilu ei haittaa häntä, hän ei suinkaan kannusta lapsiaan sen pariin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Arlo on äidin mukaan siinä iässä, jossa kavereilla on häneen suurempi vaikutus kuin äidin tekemisillä tai sanomisilla. Kavereiden vaikutukselle ei voi mitään, mutta se mitä vanhemmat voivat tehdä, on kannustaa heitä huomioimaan avuliaisuutta ja hyviä tekoja, sellaista käytöstä, jota teidän perheessänne kunnioitetaan. Tärkeää on opettaa lapsia löytämään ystäviä, jotka jakavat saman arvomaailman kuin perheenne.

– Vaikka he jättäisivät sinut huomioimatta ja juoksisivat pois ystäviensä kanssa, tiedät heidän olevan hyvissä käsissä. Ehkä kiroilevissa sellaisia, mutta hyvissä kuitenkin, Hall toteaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

–  Meidän kotimme saattaa olla kiroilevaa sorttia, mutta ainakin se on melko kiltti sellainen ja täynnä ylitsepursuavaa rakkautta.

Toisin kuin hän luuli, äidin rohkea mielipide on kerännyt runsaasti positiivista palautetta. Moni päivitykseen kommentoinut on paljastanut itsekin kiroilevansa toisinaan, ja joidenkin kommentoijien mukaan he ovat kuulleet heidän lapsensa kiroilevan jo muutaman vuoden ikäisinä.

Käyttäytymistiedettä San Diegon yliopistossa tutkineen Benjamin Bergenin mukaan lasten edessä kiroilusta ei ole haittaa, kunhan kiroilua ei käytetä nimittelyyn ja sen määrä pysyy minimissä. Kiroilemista voidaan siis pitää jokaisen perheen henkilökohtaisena valintana.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen paljastaa videolla omat vinkkinsä uhmaikäisen lapsen kanssa toimimiseen. 

6:29

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.