Äiti ja isä tekevät lapsista hulluja automatkoilla – mutta miten?

Äidit ja isät tekevät lapset hulluiksi automatkoilla, selviää Fordin kyselystä. Epävireinen laulu, nenän kaivelu ja kiroilu aiheuttavat eniten autotraumoja lapsille.

Fordin tekemän tutkimuksen mukaan useimmat vanhemmat saavat lapsensa ärsyyntymään automatkoilla, erityisesti laulamalla ratin takana, huutelemalla muille autoilijoille – ja kaivamalla nenää.

  • Laulavat vanhemmat ovat vähiten suosittuja Isossa-Britanniassa, jossa se oli suurin inhokki 39 prosentille lapsista. Ranskassa, joka oli ainoa maa, jossa lapset eivät pitäneet laulamista pahimpana, valittivat kaksi kertaa todennäköisemmin siitä, että vanhemmat huutelevat muille autoilijoille
  • Ympäri Eurooppaa 61 prosenttia lapsista kertoi vanhempiensa suuttuvan tai käyttävän rumia sanoja. Ranskassa vanhemmat syyllistyvät tähän eniten (74 prosenttia). Italia on ainoa maa, jossa alle puolet vanhemmista menettää malttinsa (39 prosenttia)
  • “Ollaanko jo perillä?” on lasten kaikkein todennäköisin kysymys, kun ollaan tylsistyneitä (63 prosenttia). Isossa-Britanniassa ja Italiassa lapset pyytävät luultavammin vanhempia laittamaan musiikkia


Tutkimuksessa, jossa haastateltiin 2 002 Euroopassa asuvaa lasta, saatiin selville mielenkiintoisia yksityiskohtia. Vanhemmat antavat lasten käyttää älypuhelimia, tarjoavat DVD-elokuvia ja pikkupurtavaa saadakseen nämä käyttäytymään hyvin.

Useimmat vanhemmat menettävät malttinsa tai kiroilevat lastensa edessä, erityisesti Ranskassa. Kysyttäessä kumpi vanhemmista on parempi kuljettaja, ovat isät etulyöntiasemassa – varsinkin poikien keskuudessa.

Laulaminen ykkösinhokkina

Kaikkein eniten lapset inhoavat sitä, kun he joutuvat kuuntelemaan vanhempien laulamista perheen yhteisillä automatkoilla, selviää Fordin kyselystä. Lapset myös valittavat, että huonosti käyttäytyvät äidit ja isät huutelevat muille autoilijoille, kiroilevat ja kaivavat nenää.

Isät saavat kehuja siitä, että ovat parempia kuljettajia, varsinkin poikien keskuudessa. Pikkupurtavasta, älypuhelimista ja tableteista huolimatta lapset todennäköisimmin esittävät seuraavan kysymyksen tylsän automatkan aikana: ”Ollaanko jo perillä?”

Kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mistä lapset pitävät ja eivät pidä automatkoilla. Tutkimus toi esiin yllättäviä eroja eri maiden välillä

– Autoissa on monia nerokkaita teknologisia ratkaisuja ja ominaisuuksia, mutta valitettavasti mitään ei ole kehitetty nuotin vierestä laulavien vanhempien laulutaidon parantamiseksi”, sanoo johtaja Roelant de Waard Fordilta. Automme tarjoavat teknologiaa, joka auttaa parkkipaikan löytämisessä ja auton pysäköinnissä, sekä ääniohjatun navigaation, jonka avulla voi löytää ruokapaikan ilmoittamalla järjestelmälle englanninkielellä I’m hungry.

Näin lapsia lahjotaan

Kun yritetään saada lapset käyttäytymään, 26 prosenttia lapsista kertoi vanhempien antavan älypuhelimensa lapsen käyttöön, ja 20 prosenttia saa katsoa elokuvia tai televisiosarjoja. Britanniassa vanhemmat todennäköisimmin tarjoavat pikkupurtavaa (29 prosenttia). Parhaiten käyttäytyvät lapset asuvat ilmeisesti Saksassa, jossa 38 prosenttia lapsista sanoo, ettei vanhempien tarvitse saada heitä käyttäytymään autossa.

Vaikka kaikissa maissa sekä pojat että tytöt pitivät isää parhaana kuljettajana (61 prosenttia), italialaiset isät saivat eniten kehuja (67 prosenttia). Britanniassa äitiä parhaana kuljettajana piti jopa 45 prosenttia lapsista. Lapset, jotka pitävät nenän kaivelua vanhempien pahimpana tapana, tulevat todennäköisimmin Britanniasta, sen jälkeen Italiasta ja Saksasta.

Kyselytutkimuksessa oli mukana 2 002 iältään 7–12-vuotiasta lasta Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta ja Isosta-Britanniasta. Tutkimus toteutettiin heinäkuussa 2015.

Lue myös:

    Uusimmat