Mainos

Äiti ei suostunut luopumaan perhepedissä nukkumisesta – oikeus vei pienet lapset

Tuomarin mukaan brittiäiti ei noudattanut asiantuntijoiden neuvoja perhepedissä nukkumisesta. Niinpä pojat annettiin adoptoitavaksi.

Kahden pienen pojan äiti, joka jatkoi perhepedissä nukkumista toistuvista varoituksista huolimatta, on menettänyt lapsensa oikeuden päätettyä, että pojat ovat vaarassa kotonaan. 

Äitiä varoitettiin perhepedissä nukkumisesta ensimmäisen kerran, kun hänen esikoisensa oli vasta vauva. 

Toinen pojista on syntynyt vuonna 2014, toinen vuonna 2015. Nyt pojat on otettu perheeltä pois sosiaalityöntekijoiden huolestuttua siitä, että he ovat vaarassa.

Tuomari Peter Greene totesi päätöksessään, ettei äiti ollut välittänyt ammattilaisten neuvoista, vaan antoi poikiensa nukkua edelleen vieressään.

Viranomaiset seuranneet perhettä jo vuosia

Sosiaalityöntekijät olivat seuranneet perhettä jo siitä lähtien, kun esikoinen oli vauva. Poika oli vasta joitain kuukausia vanha, kun viranomaiset havaitsivat tällä ensimmäisen kerran mustelmia. Oikeus kuuli myös, että isä oli käyttänyt tahattomasti liikaa voimaa, kun toinen pojista poika oli taaperoiässä, jolloin tätä oli sattunut. Toisella pojalla puolestaan oli murtunut ranne vauvana. Oikeudessa todettiin, että äiti oli käsitellyt tätä kovakouraisesti. 

Tuomarin mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että pariskunta rakasti lapsiaan, eikä satuttanut heitä tarkoituksella. Greene kuitenkin kritisoi lasten äitiä "äiti tietää parhaiten" -asenteesta. Äiti oli toistuvasti jättänyt huomiotta ammattilaisten neuvot koskien perhepetiä. Äiti ei myöskään kuunnellut neuvoja koskien lasten ruokkimista.

Oikeus päätti, että jos perhepedissä nukkuminen jatkuu, lasten turvallisuus oli vaarassa. Näin ollen adoptio oli oikeuden päätöksen mukaan ainoa realistinen vaihtoehto tässä tapauksessa.

Asiantuntijat varoittelevat perhepedistä

Joidenkin tutkimusten mukaan perhepedissä nukkuminen voi lisätä kätkytkuoleman riskiä. Vaikka useat asiantuntijat varoittelevat vanhempia nukkumasta pienten lastensa kanssa, tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia vanhemmista tekee niin, kertoo Kidspot-sivusto.

Hiljattain eräs amerikkalaisäiti, Erin Piche-Pitts, 25, asetettiin syytteeseen kuolemantuottamuksesta, kun hänen 18 päivän ikäinen poikavauvansa menehtyi perhepedissä nukkumisen seurauksena. 

Myös äidin toinen lapsi, 13 päivän ikäinen tyttövauva, menehtyi perhepedissä jo vuonna 2009. Uuden vauvan synnyttyä äitiä oli varoitettu useasti nukkumasta lapsensa vieressä. Pidätyksen tehnyt sheriffi kutsui vastasyntyneen kuolemaa "kauhistuttavaksi laiminlyönniksi".

Luo turvallisuuden tunnetta?

Toiset asiantuntijat puolestaan suhtautuvat perhepetiin myönteisesti, sillä se helpottaa imetyksiä ja yöheräilyjä. Esimerkiksi Notre Damen yliopiston professorin James McKennan mukaan lapset nukkuvat parhaiten saadessaan viettää yönsä äitinsä vieressä. McKennan mukaan yhdessä nukkuminen antaa sekä äidille että lapselle turvallisuuden tunteen, joka voidaan osaltaan yhdistää myös hyviin yöuniin.

Vieressä nukkumista ei koskaan suositella, jos jompikumpi vanhemmista on lääkkeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Pienet vauvat tulisi myös nukuttaa aina selällään.

***

1:16

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.