Aira Samulinin kotia seuraa turvajärjestelmä: "En halua, että puolestani täytyy pelätä"

Aira Samulinin kotiin on asennettu turvapalvelu, joka tuo turvaa kotona asumiseen. Sensorien avulla Airan rutiineja seuraava järjestelmä on tuonut paljon iloa hänen arkeensa.

Aira Samulinilla, 90, on ollut kotonaan OMAseniori-turvapalvelu nyt muutaman vuoden. Ajatus turvapalvelun asentamisesta lähti aikoinaan keskustelusta, jonka hän kävi pojanpoikansa kanssa.

OMAseniori-palvelun hinnoittelu:

Palvelumaksu 59 €/kk
Kuukausittainen palvelumaksu sisältää palvelun sisäisen tietoliikenneyhteyden, omaisten pääsyn OMAseniori-sovellukseen ja siellä näkyviin aktiivisuusraportteihin sekä palvelun teknisen tuen.

Toimitusmaksu 60 €
Toimitusmaksu sisältää palvelun toimituksen, asennuksen ja käytönopastuksen kaikkialle Suomeen. 

Lue lisää täältä tai ota yhteyttä asiakaspalveluun numerosta 0800 170 300 (*ilmainen numero).

– Lapsenlapsenlapseni oli neljävuotias ja hän oli pojanpoikani kanssa täällä käymässä. Sienna kysyi, että voisinko jäädä ylämummon kanssa yökylään. Pojanpoikani meni hiljaiseksi. Kysyin häneltä, että onko hän ollut huolissaan minusta ja hän vastasi, että totta kai, Aira kertoo.

Asiasta ei oltu koskaan aiemmin puhuttu.

– Silloin päätin, että asialle pitää tehdä jotain. Minä en halua, että puolestani täytyy pelätä. Ei mennyt päivää kauempaa, kun kotonani oli OMAseniori, Aira muistelee.

– Minä en itse ole pelännyt koskaan. Minun läheiseni ovat sen sijaan pelänneet ja ajattelen niin, että

pelko on ikävä asia ja jos siitä voi päästä eroon näin helposti, niin miksei sen eteen tekisi jotain? Aira miettii.

"Järjestelmä on kuin sähkövalo"

aira3

Vuodet OMAseniori-turvapalvelun kanssa ovat kulkeneet Airan mukaan kirjaimellisesti kuin huomaamatta. Sen jälkeen, kun järjestelmä asennettiin, ei hänen ole tarvinnut ajatella koko asiaa - ja hän on voinut luottaa siihen, että myös omaiset ovat turvallisin mielin.

– Olen unohtanut koko järjestelmän, kun se on niin huomaamaton. Tämä systeemi on kuin sähkövalot: Kun lamput on asennettu, niin niitä ei enää edes ajattele. En kiinnitä järjestelmään mitään huomiota enää nykyään, Aira kertoo.

Erityisen hyvä puoli järjestelmässä on Airan mukaan se, että viestit välittyvät OMAseniorista myös toiselle paikkakunnalle – tai jopa toiselle puolella maailmaa. Tieto Airan liikkeistä menee järjestelmästä hänen lapsenlapsilleen.

– Kun lapsenlapseni oli Meksikossa, hän soitti ja kertoi katsoneensa, että minä olin herännyt ja minulle voi aikaerosta huolimatta soittaa, Aira toteaa.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että vaikka omaiset asuisivat pysyvästi seniorin kanssa eri paikkakunnilla - tai vaikkapa eri maanosissa, niin tieto kulkee aina järjestelmästä eteenpäin.

"Tekniikkaa ei kannata pelätä"

Tekniikka kehittyy kovaa vauhtia ja yksi esimerkki tästä on nimenomaan OMAseniori-turvapalvelu. 90-vuotias Aira Samulin toivoo, etteivät suomalaiset olisi ennakkoluuloisia sellaisia teknisiä järjestelmiä kohtaan, joista voi olla parhaimmillaan valtavasti apua arjessa.

– Olen sitä mieltä, että tekniikkaa ei kannata pelätä: meillä on tekniikkaa nyt jo huushollit täynnä. Näitä asioita kohtaan ei kannata olla ennakkoluuloinen, sillä tekniikasta voi olla meille niin iso apu, Aira kannustaa.

Hänellä on vahva usko siihen, että nykytekniikalla tulee olemaan vielä merkittävä vaikutus siihen, kuinka pitkään pystytään asumaan kotona.

– Uskon, että OMAseniori tulee mullistamaan kotona asumisen. Olen kuullut elämäni aika paljon karjalaisten valituksia siitä, että joutuu lähtemään omasta kodistaan. Näin helpolla asialla voidaan kuitenkin hoitaa se, että voidaan asua omassa kodissa niin kauan kuin halutaan, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja