Kohta 100-vuotias sotaveteraani Elsa Sarvela asuu "täyden kympin" hoivakodissa: "Mummun yksi viikon kohokohdista on sauna, jonka jälkeen päähän laitetaan papiljotit"

Kohta 100-vuotias Elsa Sarvela asuu"täyden kympin"hoivakodissa 0:32

Viime päivät ilmatilaa on hallinnut vanhustenhoidon ongelmat, mutta kaikki ei kuitenkaan ole yhtä epäkohtaa. Tämä artikkeli kertoo ensi kuussa 100 vuotta täyttävästä Elsa Sarvelasta, sotaveteraanista ja lotasta, sekä hänen asuinpaikastaan, jota hoivakodiksikin kutsutaan. Tyttärentytär pitää Sarvelan kotia kympin arvoisena.  

– Mummuni on ihana ja rakas ihminen. Yksi elämäni peruspilareista, kertoo tamperelainen Tiina-Liisa Vehkalahti.

Elsa Sarvela on asunut Lahdensivun kodissa nyt noin 1,5 vuotta. Kyseessä on tehostettua ympärivuorokautista palveluasumista antava yksikkö, jonka omistaa Tampereen Naisyhdistys ry. 

Viime aikoina on puhuttu paljon hoivan epäkohdista – ilmeisesti mummusi paikassa sellaisia ei löydy?

– Ei löydy. Ja tämän sanon todella vilpittömästi ja suurella sydämellä. Meidän suvustamme mummua käy katsomassa joku lähes päivittäin, ja olen aivan varma, että olisimme havainneet epäkohtia, jos sellaisia olisi.

"Henkilökunnan lämpö ja ammattitaito"

Kysyttäessä, miksi Lahdensivun koti on niin hyvä, vastaus ei tunnu loppuvan.

– Henkilökunnan lämpö ja ammattitaito, heidän kykynsä olla läsnä, koskettamisen taito.

Vehkalahden mukaan henkilökunnalla on aina aikaa omaisille ja he kertovat kysymättäkin kuulumisia.

– Jos mummun voinnissa tapahtuu muutoksia tai on muuta informoitavaa, omaisiin otetaan heti yhteyttä. Osastolla ei ole salailun ilmapiiriä, vaan kaikista asioista pystyy puhumaan ja kysymään.

Vehkalahti kertoo, että osastolla on rauhallinen ja verkkaisa tunnelma, kiireen tuntua ei ole, vaikka sitäkin varmasti on.

– Hoitajat näyttävät oikeasti pitävän vanhuksista ja työstään, vaikka työ on varmasti rankkaa sekä henkisesti että fyysisesti.  Palvelukodilla on tosi paljon erilaisia virikeohjelmia, ulkoilua ja saunaa. On eri tahojen vierailuita.

Oma sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti, sairaanhoitajia, säännöllinen lääkäri

Palvelukodilla on myös oma sosiaalityöntekijä, joka oli perheelle todella isoksi avuksi, kun Sarvela siirtyi asumaan palvelukotiin: Oli nimittäin paljon erilaisten lomakkeiden täyttämistä, tukien hakemista ja sellaista.

– Hän täytti papereita kanssamme ja auttoi hahmottamaan kokonaisuuden. Muistan, että saimme sosiaalityöntekijältä jopa puolivalmiin osoitteenmuutosilmoituksen, jonka sitten toimitimme eteenpäin.

Palvelukodissa on myös oma fysioterapeutti ja sairaanhoitajia osaston hoitajien lisäksi. Lääkäri käy säännöllisesti.

"Ruoka on todella hyvää!"

Myös ravinto saa kiitosta.

– Ruoka tehdään samassa rakennuksessa omassa keittiössä ja ruoka on todella hyvää! Aina on jälkiruokaa, juhlapyhät on huomioitu ruokalistassa, kahvin kanssa on pullaa.

Sarvela viihtyy Lahdensivun kodissa hyvin, vaikka alussa oman kodin jättäminen näkyikin sopeutumisvaikeuksina.

 – Mummu on aina ollut aktiivinen toimija, itsenäinen ja sosiaalinen oman tiensä kulkija, mutta palvelukodissa osattiin tehdä siirtymä pehmeästi ja joustavasti. Sopeutumista helpotti varmasti se, että meitä lähiomaisia (minä, siskoni ja äitini) asui lähellä ja pystyimme käymään usein moikkaamassa mummua.

Sarvelaa haetaan paljon myös Lahdensivun ulkopuolelle.

– Esimerkiksi jouluaaton hän vietti meillä, kesällä on päiväkäyntejä mökillä, lastenlastenlasten synttäreitä ja niin edelleen.

Sauna viikon kohokohta

Sarvela odottaa eritoten viikottaista saunapäivää.

– Mummun yksi viikon kohokohdista on sauna, jonka jälkeen päähän laitetaan papiljotit.

Vehkalahti sanoo, että kyseinen paikka ei ole poikkeus säännössä, vaan että tällaisiä paikkoja on paljon.

– Tällaisia paikkoja on paljon, mutta keskustelussa ovat nousseet esiin kaikkein kamalimmat ja surkeimmat tapaukset. 

Oikea paikka oikeaan aikaan

Vehkalahti kuitenkin myöntää, että heillä on ollut myös onni matkassa.

–  Ennen Lahdensivun kotia mummu oli lyhytaikaisesti kahdessa muussa palvelukodissa, mutta ne eivät olleet mummun tyylisiä paikkoja lainkaan. Tampereen kaupungin Kotitorin kanssa saatiin hyvä keskusteluyhteys mummun asioissa ja heidän kanssaan lopputuloksena mummu saatiin juuri oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Tokikin se vaatii omaisilta aktiivisuutta, sinnikkyyttä, tiedonhankkimiskykyä ja joskus jopa tiukkaa mielipiteen ilmaisua.

Kuukausihinta vajaat 2000 euroa

Minkä hintaista tällainen asuminen oikein on?

– Asumispalvelu on 809,99 e. Vuokra 584,64 e. Vesimaksu 19 e. Palvelupaketti 70 e. Ateriamaksu 390 e. Turvapalvelu 43 e. Yhteensä 1916,63 e. Tämän päälle tulevat mahdolliset apteekkikulut. Hoidon ja palveluiden laadun ja laajuuden huomioon ottaen hinta on mielestäni kohtuullinen. 

"Moni vanhus voi laitoksessa todella hyvin"

Vehkalahti on seurannut viime päivien vanhustenhoitoon liittyvää keskustelua hämmentynein mielin. Hän kokee, että liian pienelle huomiolle on jäänyt se, että moni vanhus voi laitoksessa todella hyvin ja saa laadukasta ja turvallista hoitoa.

– Toisaalta on tosi hyvä, että julkista keskustelua käydään, jotta epäkohtiin saadaan muutoksia ja asioista tulee läpinäkyviä.

Ja vielä lopuksi, millaisen arvosanan antaisit hoivakodille?

– Täyden kympin! iloitsee Vehkalahti.

Lue myös:

    Uusimmat