Aiotko antaa rahalahjan? Älä unohda näitä sääntöjä!

Oletko hankkimassa rahalahjaa valmistuvalle nuorelle? Kun olet kärryillä siitä, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, kertaa vielä nämä säännöt.

– Verovapaan lahjan raja on lahjoittajaa kohden 3999 euroa kolmen vuoden välein.

– Osa sijoitusmuodoista (esimerkiksi vakuutuspohjainen säästäminen) vaatii lahjansaajan mukanaoloa tekovaiheessa, joten tällainen vaihtoehto ei sovi yllätyslahjaksi.

– On hyvä kysyä ensin nuorelta, mitä tavoitteita hänellä on: jos nuori suunnittelee jotain välitöntä hankintaa, käteislahja on hyvä vaihtoehto, mutta rahan arvo rapautuu inflaation vaikutuksesta, jos se saa olla käyttämättömänä pidempään.

– Sijoituslahjaa on hyvä seurata ainakin aluksi yhdessä nuoren kanssa. Samalla nuorelle antaa lahjaksi osaamista, josta hän hyötyy loppuelämänsä.

– Käytä valinnan kriteerinä tuotto-odotusta. Muista myös säästöaika.

Jari OhrankämmenNordean säästämisen ja sijoittamisen yksiköstä muistuttaa, että käteislahjakin voi olla hyvä lahja, jos lahjan saaja on vaikkapa lähdössä pian matkalle, jota varten kerää matkakassa. Pidempiaikainen lahja, kuten esimerkiksi sijoitusrahasto-osuudet ovat kuitenkin pysyvämpi ratkaisu, jotka saattavat parhaimmillaan opastaa nuorta seuraamaan taloudellisia asioita.

Lue myös:

AVA:

AVA:


Lähteet: Danske Bank, Aktia, Evli, Nordea

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja