Ainutlaatuinen täyshävitys onnistui! Mutta kuka toi haitallisen vieraan suomalaislampeen tahallaan? "Syö kaiken, mitä eteen tulee"

Haitallinen vieraslajikala oli mitä ilmeisimmin tuotu alueelle tahallaan.

Rohmutokon hävittäminen Varsinais-Suomesta onnistui, kertoo paikallinen ely-keskus.

Turkulaisesta lammesta löytyi haitallinen vieraslajikala viime vuoden elokuussa, ensimmäistä kertaa Suomesta. Marraskuussa lampi käsiteltiin rotenonipitoisella biohajoavalla liuoksella, eikä touko- ja kesäkuussa tehdyissä seurantasukelluksissa lammesta löydetty ainuttakaan rohmutokkoa. Rotenoni on hyvin myrkyllistä kaloille ja vesieläimille.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomeen vakiintuneen ja EU:n haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun vieraslajin tiedossa olevat esiintymät saadaan hävitettyä kokonaan.

Ely-keskuksen mukaan on teoreettinen mahdollisuus, että yksittäisiä rohmutokkoja voisi piilotella lammessa, mutta tämä on aiempien rohmutokon käytöksestä saatujen kokemusten perusteella epätodennäköistä.

Suomeen on ilmaantunut muitakin vieraslajeja. Yksi näistä on aurinkoahven, joka voi jopa puraista uimaria. Uutisvideoita voit seurata enemmän MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa! Juttu jatkuu videon alla.

Asiantuntija-arvion mukaan rohmutokko oli tuotu lampeen tahallaan. Onkin todennäköisempää, että jos rohmutokkoja havaitaan lammessa uudestaan, niitä on myös tuotu sinne tahallaan uudestaan, sanoo ely-keskuksen kalastusbiologi Juhani Salmi tiedotteessa.

Aiemmin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Sanna Kuningas sanoi STT:lle, että rohmutokon tuominen Suomeen on sekä typerää että laitonta.

Mikäli rohmutokkoja lampeen levittänyt ihminen saadaan kiinni, voidaan hänet laissa säädettyjen rangaistusten lisäksi velvoittaa maksamaan myös hävittämisestä aiheutuneet kulut. Tässä tapauksessa ne olivat noin 10  000 euroa.

Rohmutokko vaikeasti hävitettävä

Rohmutokko syö kaiken mitä eteen tulee ja suuhun mahtuu, sanoi Suomen vapaa-ajankalastajien Juha Ojaharju aiemmin STT:lle. Rohmutokko onkin ely-keskuksen mukaan vaikeimmin hävitettäviä vieraslajikaloja, koska se lisääntyy nopeasti ja on tehokas saalistaja.

Koska rotenonikäsittely näyttää onnistuneen, se vaikuttaa tehokkaalta tavalta hävittää myös muita Suomessa esiintyviä haitallisia vieraslajikaloja.

Haitallinen vieraslaji uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita.

Lue myös:

    Uusimmat