Suomessa havaittu haitallista vieraslajia rohmutokkoa ensimmäistä kertaa – levitetty ilmeisesti tahallaan

Suomessa on havaittu ensimmäistä kertaa haitallista vieraslajia rohmutokkoa, kertoo Luonnonvarakeskus. Ahvenkaloihin kuuluvaa lajia löydettiin kesän lopulla Varsinais-Suomesta lammesta, jonne sitä oli levitetty ilmeisesti tahallaan.

Rohmutokko ei ole Luonnonvarakeskuksen mukaan haitallinen ihmisille, mutta se on vaaraksi muille Suomessa asuville vesilajeille.

Kala on tehokas saalistaja, ja se voi olla erityisen haitallinen samassa vesistössä eläville sammakkoeläimille. Sen lisäksi se kilpailee samasta elintilasta ja ravinnosta muiden kalalajien kanssa.

Kala sietää hankalia elinoloja ja pystyy lisääntymään tehokkaasti.

Rohmutokon tarkkaa havainnointipaikkaa ei kerrota julkisuuteen lajin levittämisriskin vuoksi. Kalalajin maahantuonti, hallussapito ja ympäristöön päästäminen on Luonnonvarakeskuksen mukaan laitonta.

− Kartoitamme parhaillaan, millaisia jatkotoimia rohmutokkoesiintymän löytyminen aiheuttaa, kalastusbiologi Juhani Salmi Varsinais-Suomen ely-keskuksesta kettoo tiedotteessa.

Rohmutokko on alun perin kotoisin Koillis-Kiinan, Korean ja Venäjän Kaukoidän alueilta. Se on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella.

1:58
Katso myös: Hyytelösammaleläimet leviävät Vuoksen vesistössä ja Pirkanmaalla

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja