Ainakin 85 kuoli kesken juhlien Nigeriassa asevoimien lennokki-iskussa

Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa ainakin 85 siviiliä on kuollut asevoimien sunnuntaina tekemässä lennokki-iskussa, paikalliset pelastusviranomaiset kertovat. 

Lennokki-isku tapahtui Kadunan osavaltiossa maan luoteisosassa. Maan presidentti on määrännyt tapahtuneesta tutkinnan.

Maan asevoimat kertoi maanantaina yhden lennokeistaan osuneen vahingossa kyläläisiin näiden juhliessa islamilaista juhlaa. Asevoimien mukaan lennokki oli rutiinitehtävällä ja kyse oli vahingosta. Asevoimat ei ole vahvistanut uhrilukua.

Nigerian presidentti Bola Ahmed Tinubu määräsi tiistaina tapahtuneesta tutkinnan.

– Presidentti Tinubu kuvailee tapausta erittäin valitettavaksi, järkyttäväksi ja tuskalliseksi. Hän ilmaisee tuohtumuksensa ja surunsa traagisesta nigerialaisten ihmishenkien menetyksistä, presidentinkanslia kertoi lausunnossaan.

Siviileihin kohdistunut iskuja aiemminkin

Nigerian asevoimat tekevät usein ilmaiskuja taistellessaan aseistautuneita ryhmittymiä vastaan maan luoteis- ja koillisosissa.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun maan asevoimien isku on vahingossa osunut siviileihin. Syyskuussa 2021 ainakin 20 kalastajaa kuoli ja useita haavoittui Tshadjärvellä tehdyssä iskussa asevoimien luultua kalastajia militanteiksi.

Tammikuussa 2017 yli sata ihmistä kuoli hävittäjän osuttua Rannin kaupungissa leiriin, jossa oli noin 40 000 väkivaltaisuuksia paennutta ihmistä. Nigerian asevoimat kertoi asiasta myöhemmin antamassaan raportissa, ettei aluetta oltu merkitty asianmukaisesti.

 

Lue myös:

    Uusimmat