Yli 30 ihmistä kuoli Nigeriassa paimenten ja maanviljelijöiden välisissä yhteenotoissa

Boko Haram kylvää tuhoa Nigeriassa 2:02
Boko Haram kylvää tuhoa Nigeriassa

Nigeriassa ainakin 30 ihmistä on kuollut paimenten ja maanviljelijöiden välisissä yhteenotoissa maanantaina, kertovat paikallisviranomaiset.

Keski-Nigeriassa sijaitseva Plateaun osavaltio on alueella, joka jakaa muslimienemmistön asuttaman pohjoisen ja pääasiassa kristittyjen asuttaman etelän.

Osavaltion viestintäedustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että paimenet ovat usein muslimeja ja maanviljelijät pääasiassa kristittyjä.

Poliisin tiedottajan mukaan syyllisiä etsitään yhä. Viranomaisten tavoitteena oli varmistaa, että syylliset "neutralisoidaan" tai mahdollisuuksien mukaan pidätetään.

Alueelle asetettiin vuorokauden mittainen ulkonaliikkumiskielto, jotta kriisi ei laajenisi myös muille alueille.

USA:n saattuetta vastaan hyökättiin

Asemiehet hyökkäsivät myös Yhdysvaltain saattuetta vastaan Nigerian kaakkoisosassa Anambran osavaltiossa tiistaina. Asiasta kertoi poliisi sekä Yhdysvaltalaiset virkamiehet.

Neljä ihmistä kuoli hyökkäyksessä ja kolme muuta siepattiin. Saattueen käyttämä ajoneuvo sytytettiin myös tuleen.

Poliisin tiedottajan mukaan saattueessa ei kuitenkaan ollut yhtään Yhdysvaltain kansalaista. Kaksi kuolleista oli poliiseja ja kaksi konsulaatin henkilökuntaa. Asemiehet onnistuivat sieppaamaan kaksi poliisia sekä kuljettajan.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby vahvisti tiedon hyökkäyksestä toimittajille Washingtonissa.

– Yhdysvaltain ajoneuvosaattueen kimppuun hyökättiin. Sen voin sanoa, että yhtään Yhdysvaltain kansalaista ei ollut mukana, Kirby sanoi.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti asian. Ulkoministeriön edustajan mukaan maan suurlähetystö työskentelee Nigerian turvallisuuspalveluiden kanssa tutkiakseen asiaa.

– Henkilöstömme turvallisuus on aina ensiarvoisen tärkeää, ja ryhdymme laajoihin varotoimiin järjestäessämme kenttäretkiä, ministeriön edustaja sanoi.

Väkivalta yhteisöjen välillä lisääntyy

Maan luoteis- ja keskiosissa on lisääntynyt laajempi rikollisuus, johon liittyy raskaasti aseistettujen jengejä.

Huhtikuussa lähes 50 ihmistä kuoli asemiesten hyökättyä Benuen osavaltiossa sijaitsevaan kylään. Paikallisviranomaiset syyttivät väkivaltaisuuksista paimenia.

Väkivalta on lisääntynyt viime aikoina lyhyeksi jääneen rauhallisemman ajanjakson jälkeen. Helmikuussa ja maaliskuussa Nigeria äänesti presidentinvaaleissa ja valitsi kuvernöörejä.

Yhteisöjen välinen väkivalta onkin yksi turvallisuushaasteista, joita uudeksi presidentiksi valitun Bola Tinubun on määrä ryhtyä ratkomaan kuun lopussa, kun hän astuu Afrikan väkirikkaimman valtion ruoriin.

Lue myös:

    Uusimmat