Aina valmis ihmettelemään ja yllättymään – tällaista klovneria on

Mitä klovneria itse asiassa on – onko se pelleilyä peruukki päässä? – Klovni on aina valmis ihmettelemään asioita. Se voi olla myös asenne: on valmis yllätyksiin, valmis yllättämään itse itsensäkin, klovni Taina Mäki-Iso sanoo.

Teatteriohjaaja, opettaja – ja klovni. Taina Mäki-Iso on tätä kaikkea.

– Olen esiintynyt klovnina ensimmäisen kerran jo vuonna 1975 Tervolan lapsiteatterin Sirkusperhe-nimisessä esityksessä. Olen hyvin nuorena aloittanut teatterin tekemisen. Se oli hirveän merkittävä esitys, kierreltiin Pohjoismaissa, esiinnyttiin monessa paikassa. Se jätti klovneriaan kiinnostuksen, Taina Mäki-Iso.

Mäki-Iso on aina ollut kiinnostunut sekä fyysisyydestä että naamioista teatterissa.

– Tämä pieni punainen nenä, sitä sanotaan maailman pienimmäksi naamioksi. Se, että klovneria on ruvennut aikuisiälläkin kiinnostamaan tosi paljon, on ollut tällainen johdonmukainen jatke. Pikku hiljaa olen huomannut, että homma on mennyt aivan "pelleilyksi": suurin osa työtehtävistäni liittyy tavalla tai toisella klovneriaan, opetan nykyään paljon klovneriaa, ohjaan klovniesityksiä ja myös saatan ohjatessani jotain niin sanottua tavallista teatteria käyttää klovneriasta vaikutteita. Myös esiinnyn klovnina.

Klovniin liitetään pakonomaisesti traagisuus

Mitä klovneria itse asiassa on – onko se pelleilyä peruukki päässä? Mäki-Iso kehottaa miettimään, mitä "pellenä oleminen" tosiasiassa tarkoittaa.

– Klovni on aina valmis ihmettelemään asioita. Se voi olla myös asenne: on valmis yllätyksiin, valmis yllättämään itse itsensäkin. Voi ajatella, että se on komediaa puhtaimmillaan, Mäki-Iso sanoo.

– Klovniin liitetään jopa kliseisesti ja pakonomaisesti traagisuus. Kyllä sitäkin siellä on. Siinä on kaikki: klovni saa meidät nauramaan, mutta ajattelen, että hyvä klovneria myös koskettaa ja tuo mukanaan kaikki inhimilliset tunteet. Klovneriaa on kauhean monen näköistä ja monenlaista.

Mäki-Ison yhdelläkään klovnihahmolla ei ole perinteistä pellen pukua. Perinteistä mielikuvaa sirkusklovnista hän pitää melko rajoittuneena.

– On myös paljon toisenlaisia klovneja. Klovni voi olla myös ilman nenää, ilman mitään maskia. Ja silti voi olla se ihana, naurettava, ainutlaatuinen idiootti, siitä on kysymys. Klovni näyttää oman erityislaatuisen tapansa olla idiootti, ja kun sanon idiootti, sanon sen kaikella rakkaudella, Mäki-Iso kuvailee.

– Klovnissa näkyvät sataprosenttisesti hänen omat, naurettavat piirteensä. Ja samalla, aina, kun paljastat jotain, mitä sinussa on naurettavaa, olet samalla koskettava ja haavoittuva.


Taina Mäki-Ison klovneriasoolo haMEmo toukokuussa 2014 Tanssiteatteri Hurjaruuthissa.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat