Mainos

Aina toinen jalka oven ulkopuolella? Professori kertoo, miksi olet onneton, vaikka olet rakastavassa parisuhteessa

Nykypariskunnat pilaavat suhteensa alkaessaan pitää muita vaihtoehtoja kiiltokuvamaisen täydellisinä.

Pitkässä parisuhteessa yhteiselo alkaa joskus puuduttaa: ”Eikö jossakin kuitenkin olisi parempaa kumppania, kuumempaa liekkiä? Olisihan tuolla jossakin varmasti vähemmän ärsyttävä kumppani…”

Näin ei kannata ajatella, vinkkaa psykologian ja behavioristisen taloustieteen professori asiantuntija Dan Ariely. Mies selittää Googlen moderneihin romansseihin keskittyvässä videossa, miten nykypariskunnat pilaavat suhteensa alkaessaan pitää muita vaihtoehtoja kiiltokuvamaisen täydellisinä, kertoo Huffington Post.

– Kun tutustut johonkuhun paremmin, mikä on ensimmäisiä asioita, joita opit? Että hän on pettymys monilla tavoilla, mies heittää.

Tinderissä näet vain parhaat puolet

Kun ihmistä katsoo yleisellä tasolla, näkee yleensä vain hyvät puolet. Mitä lähemmäs menee, sitä enemmän virheet alkavat korostua.

Pienet, ärsyttävät tavat jäävät huomiotta vain silloin, kun ihminen on etäällä – ulkopuolinen. Sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi Tinderissä potentiaaliset kumppanit alkavat viehättää, vaikka he luonnollisesti esittelevät itsestään vain parhaita puolia, Ariely muistuttaa.

– Sinulla on vinoutunut kuva, jolloin ulkopuolinen vaihtoehto näyttää niin lupaavalta, mies kuvaa.

Tilannetta voi miehen mielestä verrata vuokrasopimukseen: joka aamu joutuu miettimään, haluatko jatkaa sitä, vai muuttaa pois. Vuokranantaja miettii joka ikinen aamu samaa.

– Paljonko investoisit asuntoon? Maalaisitko seinät, ostaisitko kukkia, korjaisitko seinän, tekisitkö kaikkea? Et tietenkään! Olet aina toinen jalka oven ulkopuolella, Ariely kuvaa.

Mies onkin huolestunut siitä, että suhteessa ollaan jatkuvasti ”lähdössä”, siis kiinnostuneita muista, mahdollisesti paremmista vaihtoehdoista. Suhde kuitenkin tavallisesti paranee sitä enemmän, mitä enemmän siihen panostaa. Jos suhdetta pitää väliaikaisena, oma investointihalu siihen on matala.

***

1:53

2:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.