Ailalta löydettiin kolmannen kerran aivokasvain – ”En tiedä, haluanko enää leikkaukseen”

Aila odottaa kutsua leikkaukseen. Tämä on jo kolmas kerta, kun häneltä on löydetty aivokasvain. Leikkaukseen liittyy riskejä, ja Ailaa arveluttaa, uskaltaako hän mennä operaatioon.

Kuusi vuotta sitten työkaverit alkoivat ihmetellä Ailan outoa käytöstä. Ailan persoonallisuus muuttui, hän ei hoitanut tehtäviään ja nukkui töissä.

– Pomo pyysi minut toimistoonsa ja kysyi lupaa saada tilata minulle työterveyslääkäri. Annoin luvan. Samalla koputin päätäni sanoen, että kai minulla täällä jotain vikaa on, Aila kertoo.

Olisi kuitenkin kestänyt kauan päästä työterveyslääkärin vastaanotolle, joten Ailalle tilattiin yleislääkäri. Ailalla diagnosoitiin masennus, ja hän sai siihen lääkityksen. Aila kertoo nukkuneensa paljon, ja kaikki muistikuvat vuoden ajalta ovat hämäriä.

Aila oli muissa maailmoissa myös silloin, kun hänet vietiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Siellä magneettikuvauksissa löydettiin Ailan päästä lähes appelsiinin kokoinen kasvain.

– Leikkaus meni hyvin ja toivuin siitä nopeasti. Minulla oli ollut vuosikaudet todella paha migreeni ja leikkauksen jälkeen ei ollut enää päänsärkyä, Aila sanoo.

Operaation jälkeen päähän kertyi kuitenkin nestettä ja sitä poistettaessa piikki osui hermoon. Jalkaan tuli hermovaurio. Vasemmassa yläreidessä on arka kohta, ja vasen jalka on enemmän turvoksissa kuin oikea jalka.

Kasvain uusiutuu

Vuonna 2009 kasvain uusiutui. Halkaisijaltaan parin sentin mittainen kasvain leikattiin onnistuneesti. Samalla poistettiin myös aivokalvoa, jottei kasvain voisi tulla enää samaan kohtaan.

Leikkauksen jälkeen Ailalla todettiin epilepsia. Hän on saanut kaksi kertaa pitkittyneen epilepsiakohtauksen, joka on hengenvaarallinen. Ensimmäisellä kerralla aviomies löysi Ailan tajuttomana vessasta.

– Toinen kohtaus sattui uudenvuodenaattona. Ystävä tuli käymään ja löysi minut sohvalta tajuttomana. Heräsin vasta sairaalassa. Heitin vitsiä, että oli niin railakas uusivuosi, että heräsin vasta parin päivän päästä, Aila muistelee.

Huumorintajun avulla Aila on jaksanut mennä eteenpäin uusien sairauksien ilmaantuessa.

– En tiedä kuinka pitkälle huumorintajua vielä riittää. Miten yhdelle ihmiselle voi sattua näin paljon, Aila päivittelee.

– Kun sairaalassa täytettävässä anestesialomakkeessa kysytään edellisiä leikkauksia, minun olisi helpompi luetella, mitä minulle ei olla tehty.

Päivä kerrallaan

Aila ei palannut enää työelämään ensimmäisen aivokasvaimen jälkeen. Hän jäi ensin sairaslomalle masennuksen takia ja siirtyi sitten työkyvyttömyyseläkkeelle. Ikää Ailalla on vasta 58 vuotta.

– Joskus menee paremmin ja joskus huonommin. Onneksi minulla on lapsenlapsia, jotka käyvät tervehtimässä minua, Aila sanoo.

– Pitäisi keksiä mielekästä tekemistä, mutta aina ei viitsi tai jaksa. Minullekin tulee välillä synkkiä hetkiä. Itsetuhoisia ajatuksia minulla ei kuitenkaan ole ollut, vaan voimattomuutta.

Ailaa vaivaavat myös rahahuolet, koska hän on pienellä työkyvyttömyyseläkkeellä johtuen pitkistä työttömyysjaksoista ja työllistämistöistä.

– Sairaalassa olo on kallista, kun siellä pitää olla monta päivää. Matkojen omavastuuosuuskin on kallis omalta paikkakunnalta Tampereelle, Aila harmittelee.

Vastoinkäymisten myötä Ailan elämänarvot ovat menneet uusiksi. Hän on huomannut, että aika on alkanut juosta nopeammin iän karttuessa. Välillä hänestää tuntuu epäreilulta, että yhden ihmisen kohdalle osuu niin paljon sairautta.

– Olen miettinyt, miksi kaikki tapahtuu juuri minulle. Eikö jo riittäisi? Sitten olen ajatellut, että se on otettava, mitä annetaan. Ei sitä viitsi aina valittaa. Yleensä helpottaa oloa, kun saa puhua jonkun kanssa, Aila toteaa.

Leikkaus arveluttaa

Aila kävi vuonna 2010 magneettikuvauksissa ja kaikki oli kunnossa. Viime marraskuussa häneltä löydettiin taas uusi kasvain, hiukan ylempää kuin viimeksi. Leikkaus pitää suorittaa puolen vuoden sisällä, mutta Ailaa arveluttaa uusi leikkaus.

– Leikkauksessa on isot riskit. Kasvain leikataan oikealta puolelta, joten se voi vaikuttaa kehon vasempaan puoleen. Onnistuuko leikkaus? Toimiiko kävely, näkö ynnä muu sen jälkeen normaalisti? Mitä, jos saan epilepsiakohtauksen kesken leikkauksen, Aila miettii.

Joinakin päivinä Aila on sitä mieltä, ettei halua uuteen leikkaukseen. Välillä hän kieltää itseltään sen tosiasian, että on sairas. Kasvain ei aiheuta särkyä, eikä Aila ainakaan itse ole huomannut muutoksia itsessään.

Hengenvaarallisten sairauksiensa takia Aila on kohdannut tosiasian elämän rajallisuudesta. Hän myöntää pelkäävänsä kuolemaa, mutta yrittää olla ajattelematta sitä.

– Olen alkanut nähdä painajaisunia toisinaan. Sellaisia outoja tuntemuksia minulla on ollut aina, ja sanonkin niitä etiäisiksi. Kaikki nauravat minulle, kun kerron niistä, mutta lähes aina ne ovat pitäneet paikkansa, Aila kertoo.

Aila on jutellut lääkärin kanssa, ja tämä suositteli, että leikkaus tehdään heti. Sama lääkäri teki aiemmat operaatiot, ja Aila toivoo hänen tekevän kolmannenkin aivokasvainleikkauksen.

– Nyt vain odotan sekavin tuntein kutsua, Aila toteaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat