Aikuiset "Oekeet Naeset" tekivät alastonkalenterin: Kaikki pohtivat, kuka heittää ensin vaatteet pois

Studio55.fi kertoi toukokuussa 2010 joukosta eri ikäisiä, näköisiä ja kokoisia naisia, jotka päättivät tehdä hyväntekeväisyyteen alastonkalenterin. Uusimme Studio55.fin kolmivuotissyntymäpäivän kunniaksi kertomuksen naisten hyväntekeväisyysprojektista.

Ylä-Savon Nuorkauppakamari -järjestössä toimiva naisporukka istui toissa vuonna koulutuksen tauolla pihamaalla keskustelemassa. Yksi naisista totesi, että onpas hän lihonut, ja kesäkin on tulossa…

Tässä kohtaa Noora Lankinen kertoi nähneensä Kalenteritytöt-elokuvan, jossa englantilaiset keski-ikäiset naiset tekevät alastonkalenterin kerätäkseen rahaa paikalliselle syöpäsairaalalle.

− Lentopallopelaajat ja vastaavat ovat tehneet tällaisia kalentereita. Aloimme pohtia, että mitä jos näyttäisimme, että mekin olemme kauniita, Katja Lintunen kertoo idean syntymisestä.

Tyhjästä syntynyt heitto lähti hetkessä lentoon. Naiset tarttuivat luuriin ja alkoivat soitella tutuille nuorkauppakamarilaisille.

− Missä kuussa olet syntynyt? Ah, rouva kesäkuu! Katja muistelee naureskellen prosessia.

Jännitys laukesi kuvauksissa

Alastonkalenteri ei jäänyt pelkäksi vitsiksi. Noora sai valokuvaajaksi Henni Kumpulaisen, ja projekti päätettiin toteuttaa.

Toissa kesän korvilla mukaan lupautuneet naiset kokoontuivat kuvauksia varten järjestetyllä kesämökillä. Alkuun tunnelma oli jännittynyt.

− Kaikki pohtivat, että kuka heittää ensimmäisenä vaatteet pois. Heitimme tikkaa ja juttelimme. Lopulta ensimmäinen rohkea heittäytyi kameran eteen.

Kuvauksista muodostui ratkiriemukas kokemus. Naiset poseerasivat kameralle antaumuksella, ja ilo välittyi myös linssin toiselle puolelle. Minähän olen kaunis, yksi jos toinenkin nainen huomasi ilokseen.

− Me kaikki kasvoimme kuvausten aikana. Tajusimme, että jos me olemme kuvauksissa luonnollisia, myös kuvat välittävät sen, että me olemme hyväksyneet itsemme.

− Myöhemmin kalenteria kootessa joiltakin naisilta tuli kommenttia, että miksi minut on rajattu noin tiukasti, antaa koko vartalon näkyä vain!

Jokainen meistä on kaunis

Naiset jännittivät turhaan etukäteen, miten Oekeet Naeset -kalenteri otettaisiin vastaan. Positiivisin reaktio tuli kanssasisarilta.

− Saimme naisilta hyvää palautetta rohkeudestamme. Kalentereita myytiin viime vuonna paljon isänpäivä- ja joululahjoiksi. Netin kautta tilauksia tuli jopa Belgiasta. Miehet sen sijaan tuumasivat alkuun, että mitäköhän vaimo ajattelee, jos ostan tällaisen, Katja kertoo.

Kalenterin tulot menevät hyväntekeväisyyteen Tytöt Toimii -projektin tukemiseen. Projektin tavoite on puuttua tyttöjen ongelmiin ajoissa ja vahvistaa heidän minäkuvaansa.

Terve itsetunto on teema, jota naiset haluavat nostaa esille myös kalenterinsa myötä.

− Puhuimme projektin aikana paljon siitä, minkälaisen muutoksen hyvä itsetunto tekee kauneuteen. Monella meistä jatkuva itsensä arvostelu vaimeni kuvausten myötä. Tajusimme, että olemme kauniita juuri tällaisina.

Kameran edessä ilman vaatteita poseeraaminen oli siinä määrin vapauttava kokemus, että naisilla on jo suunnitelmia jatkosta.

− Olemme heittäneet juttua, että ensi kesänä järjestämme uuden kuvaussession ihan omaksi iloksemme!

Uusi kalenteri suunnitteilla

Haastattelusta on vierähtänyt puoli vuotta, ja Oekeet Naeset -kalenterista on juuri päättynyt viimeinen kuukausi. Mikä oli kuvausporukan tunnelma vuoden loppua kohden?

− Olemme miettineet uusinkalenteria. Aihetta käsitellään kamarin hallituksen kokouksessa taas tammikuussa, projektipäällikkö Noora Lankinen kertoo.

Kalenterien tuotto, noin 3 000 euroa, on luovutettu suunnitelmien mukaisesti Tytöt Toimii -projektin tukemiseen.

− Näillä rahoilla tytöt pääsivät itse vaikuttamaan siihen, mitä he haluaisivat toimintaan lisää, Lankinen sanoo.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja