Aikamoista sekoilua! Sebastian Vettelin lopettamispäätös käynnisti todellisen lumipalloefektin

Max Verstappen dominoi F1-sarjaa – nousi Unkarissa voittoon hurjalla ajolla 8:16
Katso videolta: Tässä ovat F1-kauden alun topit ja flopit.

F1-tiimi Alpinen pomo Otmar Szafnauer myönsi BBC:lle, että Fernando Alonson siirtyminen Aston Martinille tuli hänelle yllätyksenä.

Szafnauerin mukaan Alpine oli tarjonnut 41-vuotiaalle Alonsolle sopimusta ensi vuodesta ja siinä olisi ollut optio kaudesta 2024. Alonso oli kuitenkin halunnut pidemmän sopimuksen. Szafnauerin mukaan Alpinen huolena oli Alonson ikääntyminen ja ajotaitojen heikentyminen sen myötä.

Alpinen ykkösvaihtoehtona on nyt kolmoskuski Oscar Piastri. McLaren on kuitenkin ollut keskusteluissa Piastrin kanssa ja Szafnauer ei ole varma, että pystyykö tiimi tekemään sopimuksen 21-vuotiaan australialaisen kanssa.

Alonso oli Szafnauerin mukaan vakuuttanut hänelle, että keskustelut jatkuisivat Unkarin GP:n jälkeen lähipäivinä. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Aston Martin tiedotti maanantaina Alonson siirtymisestä talliin.

– Tarjosimme hänelle 1+1-vuotista sopimusta. Keskustelimme Fernandon kanssa, että jos hän ajaa samalla tasolla tähän aikaan ensi vuonna, niin otamme hänet tietenkin. Hän halusi kuitenkin varmuutta. Sellainen aika tulee, kun jotain tapahtuu fysiologisesti ja sinulla ei ole samaa kapasiteettia kuin nuorempana, Szafnauer kertoi.

– Se tapahtui Michael Schumacherille 42-vuotiaana. Hän ei ollut sama kuljettaja kuin 32- tai 35-vuotiaana. Sitä tapahtuu kriketissä, joka on paljon vähemmän fyysisempi laji ja samaa tapahtuu kilpakuskeille. Olimme siinä kohtaa, että kyllä jatkamme, jos suoriudut yhä korkealla tasolla, niin pidämme sinut. Mutta tehdään se vuosi kerrallaan, Szafnauer jatkoi.

Szafnauer oli tietoinen, että Aston Martin oli kiinnostunut Alonsosta Sebastian Vettelin lopettamispäätöksen jälkeen. Hän oli nähnyt Alonson ja tallin omistajan Lawrence Strollin lähtevän yhdessä Aston Martinin tiloista Unkarissa.

– Olin varma, että niistä keskusteluista huolimatta olimme todella lähellä sopimusta, siinä ei ole mitään väärää jos tutkiskelee mahdollisuuksia. Kysyin häneltä, mutta hän sanoi, ettei ole allekirjoittanut mitään. Siksi olin hiukan yllättynyt, Szafnauer sanoi.

Szafnauer ja Alonso olivat viestitelleet keskenään, mutta eivät puhuneet sen jälkeen, sillä Alonso oli veneilemässä Kreikan saaristossa. Szafnauer on siltikin varma, että siirtouutisella ei ole vaikutusta loppukauteen, vaan tallin ja kuskin suhde on tarpeeksi vahva luodakseen hyviä tuloksia.

– Tavoitteemme ovat selkeät. Haluamme sijoittua vähintään neljänneksi valmistajien MM-sarjassa. Fernando ymmärtää myös sen. Olen laittanut hänelle viestiä ja aion soittaa hänelle. Hän on kilpailija sekä ammattilainen ja aina kun hän laittaa kypärän päähänsä, hän haluaa voittaa. Mitään muuta ei ole hänellä mielessä kuin sijoittua mahdollisimman korkealle, Szafnauer totesi.

Kuinka käy Piastrin suhteen?

Szafnauerin mukaan Alpinella on ensimmäisenä jonossa Piastrin suhteen, mutta ei ole varma, pystyvätkö he tekemään sopimuksen. Piastrin agentti Mark Webber on paraikaa Australiassa ja he eivät ole puhuneet Alonson siirtouutisen jälkeen.

– Oscar ja hänen leirinsä pohtivat eri vaihtoehtoja, mitä ikinä se tarkoittaakaan, Szafnauer kertoi.

Tallipomolta kysyttiin, että mikseivät he voi vain ottaa Piastria itselleen, jos näin haluavat ja pitää hänet kiinni sopimuksessa.

– Siinä on muutamia näkökohtia, kun siirrytään reservikuskin sopimuksesta, jossa on optioita, kilpakuskin sopimukseen, Szafnauer totesi.

Alpine oli yrittänyt saada Piastria Williamsille ja pitää Alonso ensi kaudellakin, minkä jälkeen valita jompikumpi kaudelle 2024. Szafnauer kertoi ymmärtäneensä, miksi Piastri oli ottanut yhteyttä McLareniin.

– En ole tietoinen kaikista ennakkojärjestelyistä, joita hänellä on McLarenin kanssa, mutta olen kuullut samoja huhuja kuin sinä. Tiedän kuitenkin, että hänellä on sopimusvelvoitteita meitä kohtaan kuten meilläkin häntä kohtaan, Szafnauer sanoi.

Szafnauer totesi lopuksi, että jos Alpine ei saa Piastria kisakuljettajaksi ja hän siirtyisi McLarenille Daniel Ricciardon tilalle, olisi tuolloin Ricciardo hyvä vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat