Äidin tilitys: Minun lapsilleni kotityöt eivät ole vapaaehtoisia

Äidit joutuvat taistelemaan lastensa kanssa kotitöiden tekemisestä, mutta lopulta se on kaiken vaivan arvoista. Lapset oppivat kotöistä tärkeitä taitoja, joita he osaavat arvostaa viimeistään asuessaan omillaan.

Scary Mommy -verkkosivuston toimittaja Katie Bingham-Smithkirjoittaa sivustolla avoimesti siitä, kuinka kotityöt eivät ole vapaaehtoisia hänen lapsilleen. Hän muistuttaakin lapsiaan joka ikinen päivä askareista, joiden tekemisen pitäisi olla heille itsestäänselvä asia. 

Perheen pojan vastuulla on esimerkiksi perheen koiran ulkoiluttaminen koulun ja päivällisen jälkeen. Kun koira uikuttaa ovella, äiti muistuttaa koiran ulkoiluttamisesta. Koira jatkaa uikutustaan ja äiti muistuttaa uudelleen. Kolmannella kerralla äiti korottaa jo ääntään ja poika ihmettelee, miksi hänen äitinsä on niin pahalla päällä. 

Bingham-Smithin tytär tarvitsee myös kolmannen muistutuksen aina, kun hän on vastuussa pyykkien viikkaamisesta kuivauksen jälkeen. Hän ihmetteleekin, miksi pyykkiä on aina niin paljon ja kertoo vihaavansa niiden viikkaamista. 

Äiti kertookin ymmärtävänsä heitä, sillä kukapa nyt pyykkipäivää rakastaisi? Hän kertoo kuitenkin tuntevansa useita vanhempia, jotka uskovat kotitöiden teettämiseen lapsillaan. Se opettaa lapsille vastuuta ja hyödyllisiä taitoja. Samalla lapsista ei kenties kasva täysiä ääliöitä, jotka tuntevat olevansa etuoikeutettuja. 

Hän kuitenkin toteaa, että työn etiikan istuttaminen lapsiin on toisinaan kovaa työtä – ehkä yksi haastavimmista tehtävistä vanhemmuudessa. Huonosti tehdyn kotityön korjaaminen on usein houkuttelevaa ja joskus voi olla helpompaa tehdä työ vain itse sen sijaan, että kuluttaisi lisää aikaa ja energiaa lasten kanssa väittelemiseen kotitöiden tekemisestä.

"Lapset voimaantuvat"

Bingham-Smithillä on kaksi esiteini-ikäistä lasta ja yksi teini-ikäinen lapsi. Kotitöistä on heidän kotonaan väännetty kättä jo pieni tovi, mutta silti lapset jaksavat hangoitella vastaan. 

Saman katon alla asuu neljä perheenjäsentä, joten pyykkiä syntyy ja siivottavaa riittää. Vaikka lasten kanssa saakin enemmän riidellä kuin sopia kotitöiden tekemisestä, on Bingham-Smithin mielestä siitä enemmän hyötyä kuin haittaa. 

Hän toteaakin, että lapset ymmärtävät vielä kaikkien äidiltä opittujen taitojen merkityksen, vaikka he tajuaisivat sen vasta tultuaan itsekin vanhemmiksi. Mutta hän toivoo, että lapset voimaantuvat näistä taidoista jo silloin, kun he muuttavat asumaan omaan kotiinsa – ihan sama, vaikka he siivoaisivat vain silloin, kun äiti on tulossa kylään. 

Mutta niin kauan, kun lapset asuvat kotona ja äiti maksaa kaikki laskut, on lasten paras kantaa oma kortensa kekoon. Bingham-Smith kieltäytyy raatamasta yksin samalla kun lapset haluavat rentoutua. Lapset saavat pistää kyllä vastaan, sillä hän tietää lopulta aina voittavansa väittelyt kotitöistä. Äidit kun voittavat aina, sillä he ovat sitkeämpiä kuin muut.

Lähde: Scary Mommy

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja