Äiti keksi nokkelan taskurahasysteemin: Näin saat lapset innostumaan kotitöistä – ja opetat heille rahan arvon

Australialaisäiti keksi nerokkaan keinon, jolla hän saa lapsensa tekemään kotityöt ja opettaa näille vastuullista rajankäyttöä.

Lapsiperheissä voi helposti käydä niin, että päivittäiset kotityöt kasaantuvat vanhempien harteille. Kodin askareiden hoitaminen lasten kanssa kuitenkin kannattaa, sillä tutkimuksissa siitä on todettu olevan hyötyä lapsille.

Harva lapsi kuitenkaan nauttii kotitöistä, ja siksi heitä saattaa joutua hiukan houkuttelemaan niitä tekemään. Kolmen lapsen äiti Trish keksi kuitenkin loistavan kikan, jolla lapset saa omatoimisesti mukaan kodin askareisiin. Mikä parasta, keino todella toimi heidän kolmelle lapselleen, jotka ovat iältään neljä-, kuusi- ja kahdeksanvuotiaat.

Kolikot ja tehtävät taululle

Trish kertoo vaihtaneensa tavallisen kotitöiden tehtävälistansa tauluun, johon on kiinnitetty rahaa jokaisen kotityön arvon mukaisesti. Äiti etsi kaupasta taulun ja klipsejä, joilla onnistuisi kiinnittämään kolikot suoraan jokaisen tehtävän kohdalle.

Taululla näkyy tehtäviä niin roskien viemisestä, pöydän kattamiseen ja imurointiin kuin kissojen hoitoon.

– Nyt lapset näkevät sen tuoreeltaan aamulla, ja he ovat todella paljon kiinnostuneempia tehtävistään. En käske heitä tekemään niitä, jos he unohtavat, he vain menettävät rahat, äiti kertoo.

Tarkoitus oppia, ettei raha kasva puissa

Trish kertoo olleensa sellainen äiti, joka ostaa kolmelle lapselleen kaupasta ihan mitä tahansa nämä halusivat. Jokaisella kauppareissulla lapset odottivatkin saavansa jotain.

Kotityöniksin tarkoituksena on myös saada lapset irti tästä tavasta ja opettaa heille rahan arvo. Nyt lapset saavat säästää itse, jos he haluavat jotakin itselleen. Trish kertookin lasten jo innokkaasti säästävän ja laskevan rahojaan mielessään asiat, jotka he kaupasta haluavat itselleen.

Trish jakoi loistavan kikkansa myös australialaiseen äitien Facebook-ryhmään, jossa ideaa ollaan ihasteltu. Monet äidit kertovat, että aikovat kokeilla tapaa myös itse kotona.

Lähde: Kidspot

***

Pitäisikö lapselle maksaa kotitöistä?

Lasten vastuullisesta rahankäytöstä keskusteltiin Huomenta Suomessa huhtikuussa 2017. Mistä asiantuntijoiden mukaan lapselle pitäisi maksaa ja mistä ei? Katso vastaukset videolta!

15:05

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja