Mainos

Ahvenanmaalla todettu lintuinfluenssaa – siipikarja pidettävä sisällä

Ahvenanmaalla on todettu lintuinfluenssaa, kertoo elintarvikevirasto Evira. Nyt selvitetään, onko kyseessä Euroopassa levinnyt H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus.

Jos virus paljastuu H5N8-tyypin lintuinfluenssaksi, kuolleiden lintujen löytöpaikan ympärille muodostetaan rajoitusvyöhyke, jolla rajoitetaan siipikarjan siirtoja ja tehostetaan viruksen valvontaa.

Virus havaittiin kuolleina löytyneistä tukkasotkista. Useita kuolleita tukkasotkia toimitettiin Eviraan Lemlandin ja Vårdön kunnista. Kahdesta linnusta otetuista sivelynäytteistä todettiin virusta.

Havaintoja Tanskassa ja Ruotsissa

H5N8 sairastuttaa lintuja, mutta sen tarttumisriski ihmiseen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni. Virusta on havaittu viime viikkoina useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa että siipikarjatiloilla.

Suomea läheisimmät havainnot ovat alkuviikolla Tanskassa ja eilen Etelä-Ruotsissa Skoonessa varmistuneet tapaukset. Virusta epäillään olevan myös Helsingborgin ulkopuolella munintakanalassa.

Lintujen joukkokuolemista ilmoitettava

Evira suosittelee siipikarjan ja harrastelintujen ottamista sisälle lintuinfluenssatilanteen vuoksi. Maa- ja metsätalousministeriö on antamassa huomenna asetuksen, jolla siipikarja määrätään pidettäväksi sisällä. Tällä pyritään estämään luonnonvaraisten ja siipikarjan väliset kontaktit. Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään.

Evira ilmoittaa, että lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan. THL:n mukaan ihmisten pitää välttää kuolleiden ja sairaiden lintujen koskettelemista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.