Mainos

Evira: Raumalle rajoitusvyöhyke merikotkan lintuinfluenssan vuoksi

Raumalta löytyneen merikotkan lintuinfluenssa on varmistunut korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavaksi H5N8-tyypin lintuinfluenssaksi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut Raumalle rajoitusvyöhykkeen.

Merikotka löytyi Murtamon Pirttijärveltä, ja rajoitusvyöhyke ulottuu nyt vähintään kymmenen kilometrin päähän sieltä.

Linnun löytöpaikan lähistöllä on Eviran mukaan viitisenkymmentä siipikarjatilaa. Rajoitusvyöhykkeellä rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja, ja lisäksi eläinlääkäri tarkastaa vyöhykkeellä olevia siipikarjatiloja.

Korkean kuolleisuuden lintuinfluenssa voi levitä luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan, joten siipikarja on pidettävä sisällä. Maa- ja metsätalousministeriön määräys tästä tuli voimaan tämän kuun alussa ja kestää toukokuun loppuun.

Aiemmin tänä syksynä H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on Suomessa tavattu luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalla ja Paraisten Nauvossa sekä Maarianhaminan lintutarhassa. 

Tarttuu huonosti ihmiseen 

H5N8-tyypin lintuinfluenssavirustartuntoja ei ole todettu ihmisillä, ja tartunnan riski ihmiselle on Eviran mukaan hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä lähikontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Evira kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä kunnaneläinlääkäriin, jos löytää kuolleena viisi vesilintua tai yli kymmenen muun lajin lintua. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa eläinlääkärille. Pienistä määristä kuolleita lintuja voi ilmoittaa Eviraan.

Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea ilman suojavälineitä, ja näytteiden lähettämisestä tutkimuksiin huolehtii virkaeläinlääkäri. Lintuinfluenssaviruksen tutkimiseksi kuolleet luonnonvaraiset linnut lähetetään Eviran Helsingin toimipaikkaan.

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on Suomen lisäksi tavattu tänä syksynä muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Itävallassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.