Fasaaneista löydetty erittäin tappavaa lintuinfluenssaa Janakkalassa: "Nyt on harkinnassa alueelliset rajoitustoimet"

Ruokavirasto kertoo: Linnuille vaarallinen tauti leviää Janakkalassa – siipikarja ja lemmikkilinnut syytä pitää sisätiloissa 4:40
Näin Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu kommentoi Janakkalasta löytynyttä virusta sanasta sanaan.

Suomessa on todettu myös muualla Euroopassa levinnyttä korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa.

Virusta löytyi Kanta-Hämeestä Janakkalassa luontoon istutetuista fasaaneista.

Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyviltä havaittiin poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta luontoon istutetuissa fasaaneissa. H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui alueelta Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista.

Nyt läheisen fasaanitilan linnut tutkitaan lintuinfluenssan varalta. 

– Toistaiseksi oireita ole havaittu, Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi nyt pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, jotta tartuntoja ei tulisi lisää.

– Nyt on harkinnassa alueelliset rajoitustoimet eli tällaisen vyöhykkeen perustaminen. Sillä rajoitettaisiin siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja, Kiviruusu sanoi.

Kiviruusun mukaan virus tarttuu herkästi lintujen kesken, mutta toistaiseksi sitä ei muuten ole todettu.   

Tarttuu huonosti ihmiseen

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat Ruokaviraston mukaan huonosti ihmiseen. Tartunta vaatisi läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnan eläinlääkärille.

Täydennetty Ruokaviraston kommenteilla 21.1.2021 klo 18.06.

Lue myös:

    Uusimmat