Mainos

Evira perustaa Ahvenanmaalle rajoitusvyöhykkeen erittäin tappavan lintuinfluenssan takia

Ahvenanmaalle perustetaan uusi rajoitusvyöhyke H5N8-tyypin lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. H5N8-tyypin lintuinfluenssa aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta linnuille.

Eviran mukaan tällä viikolla Ahvenanmaalta on tullut yksi tautitapaus lisää. H5-tyypin lintuinfluenssa on todettu tällä viikolla yhdestä merikotkasta Finströmistä. 

– Uusi alue on 10 kilometrin säteellä siitä, mistä merikotka löydettiin, kertoo Eviran yksikönjohtaja Terhi Laaksonen

Siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan ja siipikarjatiloilla tehdään tarkastuksia rajoitusvyöhykkeen sisällä. 

Laaksosen mukaan siipikarjan harrastajien ja kaupallisten toimijoiden tulee olla erittäin huolellisia tautisuojauksen kanssa.  

– Ei riitä että linnut pidetään sisällä vaan pitää huolehtia, ettei ihminen kuljeta virusta vaikka kengänpohjissaan, Laaksonen sanoo. 

– Ihminen ei ole niinkään vaaravyöhykkeellä vaan kotieläimenä pidetyt kanat. 

Maa- ja metsätalousministeriön määräys siipikarjan sisälläpidosta tuli voimaan tässä kuussa ja kestää toukokuun loppuun saakka. 

Kolme merikotkaa ja joutsen 

Evira tutkii myös useita muita lintuinfluenssaepäilyjä Ahvenanmaalta lähetetyistä luonnonvaraisista linnuista. 

– Tällä hetkellä tutkitaan kolmea merikotkaa ja yhtä joutsenta Ahvenanmaalta, kertoo Laaksonen.  

Hänen mukaansa tällä viikolla tutkittavana on ollut yhteensä seitsemän lintua Ahvenanmaalta sekä myös yksi porilaisjoutsen. Kahdesta Ahvenanmaan linnusta sekä Porin linnusta ei löytynyt kyseistä tautia. 

Linnuille kuolettavaa lintuinfluenssaa on löydetty luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useista Euroopan maista ja Ahvenanmaalta. 

Ahvenanmaalta tautia löytyi ensimmäisen kerran kaksi viikkoa sitten tukkasotkista, ja marraskuun lopussa influenssaa löytyi Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista. 

Paraisten Nauvosta kuolleina löydetyistä tukkasotkista löydettiin tautia joulukuun alussa.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.