Mainos

”Ahtisaari oli synkkä ja tuohtunut”

- Hän oli aika synkkänä. Ahtisaari on ihminen, jolla ei yleensä ole vihamiehiä. Hän oli luonnollisesti myös tuohtunut ja olisi halunnut tietää, kuka kirjeen takana on.

Näin kuvailee ministeri Pär Stenbäck (r.) presidentti Martti Ahtisaaren reaktiota tilanteessa, jossa tämä sai tietää, että tunnettu suomalainen oli yrittänyt estää Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisen hänelle.

Stenbäck paljastaa tuoreessa muistelmakirjassaan, kuinka Ahtisaaren Nobel-palkitsemista vastustanut henkilö oli lähettänyt Nobel-komitealle presidenttiä arvostelevan kirjeen. Nobel-komitean sihteeri oli kertonut huhtikuussa 2007 Stenbäckille, että kirjeen takana oli korkea-arvoinen suomalaishenkilö.

Presidentti Martti Ahtisaari

- Kun kuulin tämän tiedon, vastasin heille suullisesti aika tuohtuneena ja hämmästelin, että mistä tällainen panettelu on oikein kotoisin.

Myöhemmin Stenbäck lähetti komitealle kirjeen, missä hän ”kohta kohdalta” kumosi Ahtisaarta koskevan arvostelun. Stenbäck korostaa, että hän lähetti kirjeen omasta aloitteestaan eikä Ahtisaarikaan tiedä kirjeen sisällöstä.

Stenbäck ei tiedä sanatarkasti, mitä kirjeessä sanottiin Ahtisaaresta, koska ei ole kirjettä nähnyt. Ministerin mukaan kirje sisälsi kuitenkin runsaasti negatiivisia ja virheellisiä väitteitä Ahtisaaresta. Kirjeen lähettäjää hän ei halua arvailla julkisuudessa.

- Voin vain arvailla, en halua kuitenkaan lausua mitään nimiä julkisuuteen. Vedin itse sellaiset johtopäätökset, että kirjeen takana ei ollut Ahtisaaren kilpailevia Nobel-vastaehdokkaita.

Stenbäck kertoo olevansa yhä tyrmistynyt asiasta.

- Olen todella hämmästynyt, että Suomesta löytyy tällaista kateellista mielialaa ja että ryhdytään tällaisiin tekoihin maanmiestä kohtaan.

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja