Mainos

Ahtisaari: Kunniamerkkipäätös tehtiin normaaliin tapaan

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan päätös Indonesian ja April-yhtymän johdon kunniamerkeistä tehtiin normaaliin tapaan. Hänen mielestään asiassa ei ole mitään erikoista.

Presidentti ei arvioinut suoraan, antaako kunniamerkeistä nyt noussut kohu aihetta tarkistaa kunniamerkkien myöntämisperusteita. Ulkoministeri Tarja Halonen on esittänyt tarkistettavaksi perusteita, joilla kunniamerkkejä myönnetään muiden maiden kansalaisille. Ahtisaaren mukaan ulkoministeriä ei ole ymmärretty oikein.
-Kritiikkiä voi esittää vapaassa demokraattisessa yhteiskunnassa mistä tahansa päätöksestä, Ahtisaari totesi.

-Kunniamerkkejä esitettiin erään teollisuusyrityksen taholta. Suomen Indonesian suurlähettiläs ja ulkoministeriö puolsivat esitystä, minkä jälkeen päätös tehtiin normaaliin tapaan, Ahtisaari selvitti vieraillessaan Jyväskylän teknologiakeskuksen ja yliopiston uusien tilojen vihkiäisissä. Presidentin mielestä kunniamerkkien myöntäminen asianomaisille korkeille virkamiehille oli hyvin perusteltua. Hän muistutti, että kyseisen alueen elinkeinoelämällä on merkitystä suomalaisille.

Halonen tarkistaisi kunniamerkkien myöntämisperusteita

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) peräänkuuluttaa tarkennuksia ulkomaiden edustajille myönnettävien suomalaisten kunniamerkkien jakoperusteisiin. Halosen mielestä perusteissa tulisi ottaa huomioon kohdemaan poliittiset, demokraattiset ja ihmisoikeuskysymykset. Vasabladet-lehden haastatteleman Halosen lausunnon taustalla on viime päivien voimakas kritiikki Indonesian silmäätekeville myönnetyistä kunniamerkeistä.

Vasabladetin haastattelussa Halonen kertoi keskustelleensa presidentti Ahtisaaren kanssa aiheesta ennen kuin uusimmat kunniamerkit pantiin jakoon. Iltapäivällä julkaistussa ulkoministeriön tiedotteessa Halonen sanoo kuitenkin, että kysymys oli väärinkäsityksestä, ja että hän keskusteli Ahtisaaren kanssa asiasta vasta kunniamerkkien jakamisen jälkeen.

Lipponen ei epäillyt Ahtisaaren menettelyä

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ei halunnut tänään puuttua suuremmin Indonesian ansiomerkeistä syntyneeseen keskusteluun. Lipponen ei kuitenkaan epäillyt ansiomerkkien myöntämisen asianmukaisuutta, "koska presidentti on ne myöntänyt". Ulkoministerin esittämästä arvostelusta huolimatta Lipponen ei halunnut tulkita, että asiassa olisi erimielisyyttä hallituksen ja presidentin välillä.

Vihreä liitto: Ahtisaari asettaa viennin ihmisoikeuksien edelle

Vihreän liiton johto arvioi presidentti Martti Ahtisaaren painottavan viennin edistäjän rooliaan ihmisoikeuksien ja ekologisesti kestävän kehityksen kustannuksella. Vihreiden puheenjohtaja Satu Hassi ja puoluesihteeri Ari Heikkinen ilmoittivat tänään tukevansa niitä tahoja, jotka ovat paheksuneet presidentti Ahtisaaren päätöstä myöntää korkeat kunniamerkit Indonesian metsäministerille ja maan metsäteollisuuden edustajalle.

Vihreiden näkemyksen mukaan maamme ulkopolitiikan johtajan arvoasteikolla tulisi ihmisoikeuspolitiikan olla selkeästi kauppasuhteiden edistämistä korkeammalla sijalla. Kannanotossaan vihreän liiton johti pitää tuomittavana myös sitä, että järjestelmällisesti sademetsiä tuhoavan maan metsäministerille myönnetään kunniamerkki.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.