Mainos

Ahtisaari: Kosovo-neuvottelut alkavat tammikuussa

Albaanit vaativat maakunnalle itsenäistä asemaa. YK:n erikoislähettilään Martti Ahtisaaren mukaan Serbia taas voisi suostua mihin tahansa muuhun kuin Kosovon itsenäisyyteen.

Neuvottelut Kosovon asemasta alkavat ensi kuussa Wienissä, sanoi neuvotteluja johtava YK:n erikoislähettiläs, presidentti Martti Ahtisaari New Yorkissa.

Ahtisaaren mukaan ensimmäisellä neuvottelukierroksella käsitellään muun muassa vallan hajauttamista Kosovossa. Neuvotteluihin osallistuvat sekä Kosovon albaanit että serbivähemmistö.

Albaanit vaativat maakunnalle itsenäistä asemaa. Ahtisaaren mukaan Serbia taas voisi suostua "mihin tahansa muuhun kuin Kosovon itsenäisyyteen". Ahtisaari kehotti kuitenkin Serbian hallitusta omaksumaan "realistisemman" asenteen, koska Kosovo ei voi palata entiseen asemaansa Serbian maakuntana. Hän totesi kuitenkin, ettei Serbialta ole odotettavissa pikaisia myönnytyksiä.

Ahtisaari aloitti alustavat keskustelut osapuolten kanssa viime kuussa. Hän sanoi myös olleensa yhteydessä nk. kontaktiryhmään eli Yhdysvaltain, Venäjän, Italian, Britannian, Ranskan ja Saksan edustajiin. Ahtisaari kertoi, että neuvotteluja Kosovon tulevasta asemasta käydään samanaikaisesti kun alueella toteutetaan demokraattisia uudistuksia.

Hänen mukaansa selvitykset osoittavat, että Kosovon luonnonrikkauksista saatavat tulot voisivat kattaa noin puolet alueen menoista. Kosovo on ollut YK:n hallinnassa vuodesta 1999.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.