Mainos

Ahtisaari ja Jeltsin juttelivat puhelimitse

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin keskustelivat aamupäivällä puhelimitse noin parinkymmenen minuutin ajan. Keskustelusta kertoi tasavallan presidentin kanslia tiedotteessaan.

Presidentti Jeltsin soitti puhelun lomapaikaltaan Valdaista läheltä Novgorodia. Hän on lomaillut siellä tammikuun 4. päivästä alkaen. Kremliin Jeltsinin on määrä palata maanantaina.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Jeltsin on ollut viime päivinä puhelinyhteydessä eräiden muidenkin valtionpäämiesten kanssa.

Ahtisaari ja Jeltsin toivottivat toisilleen hyvää alkanutta vuotta.
-He totesivat maidemme suhteiden kehittyneen erinomaisesti viime vuonna. Tarkoitus on jatkaa yhteydenpitoa. Kanslian tiedotteen mukaan presidentit totesivat pyrkivänsä uusiin tapaamisiin alkaneena vuonna.

Jeltsin kiitti Suomen ja Venäjän taloudellisen yhteistyön hyvää kehitystä sekä Suomen toimintaa EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämiseksi.

Ahtisaari puolestaan välitti tyytyväisyytensä siitä, että Venäjä on aktivoitunut Itämeren alueen yhteistyössä. Tätä kehitystä edesauttaa Venäjän ja Viron sekä Venäjän ja Latvian välisten rajasopimusten allekirjoittaminen.

Venäläiset ovat viime päivinä korostaneet Suomen ja Venäjän suhteiden esikuvallisuutta. Jeltsinin lehdistösihteeri Sergei Jastrzhembski sanoi toissapäivänä, että Venäjän ja Suomen suhteet nousivat viime vuonna uudelle tasolle. Hänen mukaansa voitaisiin puhua jopa Jeltsinin-Ahtisaaren linjan synnystä.

Ahtisaari ja Jeltsin pitivät viime vuonna tiivistä yhteyttä. Jeltsin kävi maaliskuussa Suomessa Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin kanssa järjestetyssä huippukokouksessa. Jeltsin jäi huippukokouksen jälkeen Helsinkiin työvierailulle.

Ahtisaari kävi Venäjällä kahdesti, heinäkuussa Jeltsinin loma-asunnolla Karjalassa ja marraskuussa virallisella vierailulla Moskovassa.

Syksyksi presidentit suunnittelivat yhteistä hirvijahtia Suomessa, mutta se peruuntui.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.